Live

Senaste nytt om konflikten i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden och milisgrupper som Hizbollah i Libanon, vilka stöds av Iran. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i den kringliggande regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden och milisgrupper som Hizbollah i Libanon, vilka stöds av Iran. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i den kringliggande regionen.

-

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här exploderar det i matbutiken i Beirut efter att Hizbollah-medlemmars personsökare uppges ha sprängts i ett riktat attentat. Foto: Reuters

Senaste nytt om Hamas, Israel och konflikten i Mellanöstern

Familjen till dödad gisslan släpper video

Anhöriga till Alex Lobanov, en av de gisslantagna som hittades dödad i en Hamastunnel i augusti, har godkänt att en video på honom som har spelas in när han var tillfångatagen släpps.

– Det bombas hela tiden. Vi är livrädda och kan knappt sova säger han i den odaterade videon.

I den hårt klippta videon berättar han om tiden i fångenskap och uppger att han flyttats runt tio gånger.

– Vi hålls under extremt svåra förhållanden. Vi har inget vatten, mat, el och hygienprodukter, säger han.

Lobanov vänder sig därefter till premiärminister Netanyahu och regeringen.

– Ni svek oss den 7 oktober och ni fortsätter att svika oss, säger han.

Liknande klipp med flera dödade gisslan har släppts tidigare. Israeliska myndigheter, liksom människorättsgrupper och flera tidigare frisläppta gisslan, har slagit fast att gisslan utsätts för hård press under inspelningarna.
(SVT/TT)

Överblick

Libanon: Dödssiffran stiger

Enligt landets hälsominister har dödssiffran stigit till tolv personer efter tisdagens dåd. Två av de som dödats uppges vara barn, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Runt 2 800 personer uppges även ha skadats när personsökare exploderade.

Iran varnar: Regionala säkerheten på spel

Irans utrikesdepartement har fördömt dådet i Libanon och kallar det för en terroristattack, rapporterar statliga medier.

Nasser Kanaani, talesperson för utrikesdepartementet, anklagar Israel för att bryta mot internationell rätt och kräver att de åtalas, rapporterar Sky News.

"Attacken har äventyrat den regionala och internationella freden och säkerheten", säger han enligt kanalen.

En av personerna som skadats i attacken uppges vara Irans ambassadör i Libanon. Kanaani säger ambassadören får god medicinsk vård men dementerar medieuppgifter om att han förlorat sin syn.

Utrikesministern: "Betonar alla parters ansvar"

Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) skriver till SVT Nyheter att situationen är "mycket oroande".

"Spänningar ökar i regionen och det finns risk att konflikten trappas upp ytterligare. Vi ser med stor oro på situationen och betonar återigen alla parters ansvar i att säkerställa att situationen inte eskalerar ytterligare. "

Sverige har sedan oktober 2023 uppmanat svenskar att lämna Libanon.

"I nuläget fokuserar vi på att få klarhet i vad som har skett. Vi har i nuläget inga uppgifter om skadade svenskar. UD har i 11 månader uppmanat svenskar att lämna Libanon. Jag vill understryka att det är den strängaste graden av avrådan."

Arkivbild på Maria Malmer Stenergard när hon tittar på en journalist som ställer en fråga.
Maria Malmer Stenergard är Sveriges nya utrikesminister. Foto: Magnus Lejhall/TT
Markerad händelse

Hizbollahledaren talar på torsdag

Shiamilisen Hizbollahs högste ledare Hassan Nasrallah ska hålla ett tal med anledning av gårdagens dåd i Libanon, meddelar gruppen.

Talet ska hållas klockan 17.00 lokal tid på torsdag vilket motsvarar 16.00 i Sverige.

Hizbollah har pekat ut Israel som ansvarigt för attacken.

Så gick dådet med personsökare till

Ett meddelande som såg ut att komma från Hizbollahs ledning skickades ut till minst 3 000 personsökare som bara sekunder senare exploderade.

Enligt NYT ligger Israel bakom dådet genom ett samarbete mellan IDF och Mossad. Israel har varken kommenterat eller tagit på sig dådet.

Läs mer om hur dådet ska ha gått till i artikeln nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Experten: Två möjliga motiv bakom dådet

Det är mycket sannolikt att det är Israel som ligger bakom attacken, säger Mellanösternexperten Alexander Atarodi. Han menar att det i så fall finns två grundläggande motiv.

- Det ena är att man skickar en väldigt tydlig signal till Hizbollah: "Ingen är säker, vi vet var ni är och vi kan komma åt er.".

- Ett annat motiv att man flyttar fokus från kriget i Gaza. Man lägger till ett mål i krigföringen, och det är orosmomentet här, vad det kommer betyda för regionen, säger Atarodi.

Han beskriver det som att Israel nu öppnar en ny front i kriget och att man möjligtvis vill provocera fram en aktion från Hizbollah.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Reportern: Många väntar sig upptrappad våldsspiral

Hizbollah har sagt att israeliska myndigheter kommer få betala ett högt pris för gårdagens dåd, säger frilansjournalisten Lina Malers på plats i Beirut.

- Men vad svaret blir återstår att se, säger hon.

Israel har ännu inte kommenterat attacken, men både Hizbollah och Iran har pekat ut Israel som skyldigt. Många libaneser oroar sig nu för hur Hizbollah kommer vedergälla, och hur Israel i så fall svarar på den vedergällningen.

- En upptrappad våldsspiral är vad många här i Libanon väntar sig, säger Lina Malers.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Uppgifter: USA informerades efter dådet

En amerikansk tjänsteman uppger till nyhetsbyrån AP att USA informerades om dådet på torsdagen efter att det inträffat. Källan uppger även att detonationerna i personsökarna var en planerad operation från Israel.

Matthew Miller, talesperson för USA:s utrikesdepartement, uppgav på torsdagen att USA arbetar med att inhämta information om personsökarna.

– Jag kan säga att USA inte var inblandade i det här. USA var inte medveten om den här incidenten i förväg, sa Matthew Miller enligt Reuters.

Utrikesministern reser till Turkiet

Under dagen ska Sveriges utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) tillsammans med justitieminister Gunnar Strömmer (M) resa till Turkiet för ett sedan tidigare inplanerat möte som ska handla om terrorism och organiserad brottslighet, enligt Regeringskansliet.

Uppdatering: Utrikesministerns och justitieministerns flyg fick tekniska problem på väg till Ankara och tvingades därför vända tillbaka till Arlanda. Mötet blir därför inte av, uppger Strömmers pressekreterare.

Markerad händelse

Källor: Sprängämnen i personsökarna

New York times rapporterar att Israel ligger bakom explosionerna. Tidningen hänvisar till amerikanska källor.

Små mängder sprängämnen uppges ha gömts av israeliska underrättelsetjänsten Mossad i personsökare som Hizbollah köpt in från Taiwan.

Hizbollah använder ett eget telekomsystem för att kommunicera, bland annat med sökare, och har uppmanat sina medlemmar att undvika mobiltelefoner för att undvika att systemet hackas.