Live

Senaste nytt om kriget i Gaza

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har Israel svarat med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har Israel svarat med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De kom hit och satte eld på parkeringen” – Abdul Hamid Najjars by attackerades av bosättare. Hör hans berättelse samt röster från en illegal israelisk bosättning. Foto: Pernilla Edholm

Senaste nytt om Hamas och Israel

Uppgifter: Hizbollah och Hamas i möte

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters har Hizbollahs ledare Sayyed Hassan Nasrallah och Hamas-toppen Khalil Al-Hayya träffats.

Det för att diskutera dels händelseutvecklingen i Gaza men även förhandlingarna om en vapenvila.

"De har diskuterat den senaste utvecklingen i de pågående förhandlingarna för att få slut på de lömska attackerna mot palestinier i Gaza" skriver Hizbollah på Telegram. Vita huset har tidigare beskrivit Hamas förslag om en vapenvila som ett genombrott men har flaggat för att svåra förhandlingar till hur avtalet ska genomföras återstår.

Överblick

Fler palestinier uppmanas att lämna Gaza stad

Israels militär uppmanar palestinier i flera stadsdelar i Gaza stad att evakuera. IDF:s arabisktalande talesperson skriver på X att boende uppmanas att söka skydd i Deir al-Balah, som ligger längre söderut.
Tusentals palestinier har under måndagen lämnat sina hem efter tidigare uppmaningar, samtidigt som invånare vittnade om strider i staden, rapporterar AP.

– Vi flydde i mörkret under tunga strider. Det här är min femte tvångsförflyttning, säger Sayeda Abdel-Baki, en trebarnsmamma som sökt skydd hos sina släktingar i en annan stadsdel till AP.

En kvinna sitter med sina barn utanför ett tält i Deir el-Balah, där boende uppmanats att söka skydd.
En kvinna sitter med sina barn utanför ett tält i Deir el-Balah, där flera boende uppmanats att söka skydd. Foto: Eyad BABA/AFP
Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

IDF: FN-högkvarter stormat i operation

Israels militär (IDF) säger under måndagen att de genomför en militär operation i Gaza stad, bland annat på UNRWA:s högkvarter i staden, skriver Times of Israel. Via högtalare har IDF uppmanat stadens invånare att lämna och att en säker flyktväg ska upprättas, enligt Al-Jazeera.

Enligt IDF används UNRWA:s högkvarter av Hamas och det är därför man genomför operationen. Samtidigt uppger boende i Gaza stad att de nuvarande striderna är några av de hårdaste sedan kriget bröt ut, enligt Times of Israel.

I videon förklarar SVT:s Samir Abu Eid varför det är viktigt för Israel att slå ut Hamas.

Markerad händelse

IDF och Hizbollah rapporterar attacker mot militära mål

Israels militär, IDF, skriver på X att de genomfört nattliga attacker mot bland annat en militär anläggning och ett vapenlager i Libanon som uppges tillhöra den terrorstämplade shiamilisen Hizbollah.

I ett uttalande på söndagen uppgav Hizbollah att de genomfört en drönarattack som träffade ett övervakningscenter på den högsta höjden i de israeliskt annekterade Golanhöjderna, skriver AFP.

Israel har inte kommenterat uppgifterna.

Tusentals marockaner demonstrerade mot kriget

Under söndagen deltog uppskattningsvis tusentals personer i en demonstration mot kriget i Gaza i Tanger i norra Marocko, rapporterar AFP.

Demonstrationen kommer efter uppgifter om att ett israeliskt fartyg la till i hamnen i juni, något som inte bekräftats av marockanska myndigheter.

Flera personer ska ha hörts ropa: "Gaza är inte ensamt".

Demonstranter protesterar mot kriget i Gaza i Tanger i Marocko.
Demonstranter samlades i Tanger i Marocko. Foto: Fadel Senna/AFP
Markerad händelse

Flera gripna efter protester i Israel

Under söndagen hölls massdemonstrationer och motorvägar i rusningstrafik blockerades i Israel.

Längs huvudvägen mellan Jerusalem och Tel Aviv satte demonstranter bildäck i brand och utanför flera politikers hem samlades personer med megafoner.

– Högerregeringen har blod på sina händer, ropar demonstranter utanför parlamentets talesman Amir Ohanas hus i Tel Aviv, enligt public service-bolaget Kan.

I Tel Aviv har flera personer gripits och i Jerusalem ska polis och demonstranter ha drabbat samman.

En kvinna demonstrerar i Tel Aviv. Foto: Leo Correa/AP/TT
En kvinna demonstrerar i Tel Aviv. Foto: Leo Correa/AP/TT
Markerad händelse

Fyra uppges döda i ny skolattack i Gaza

Enligt Hamaskontrollerade myndigheter i Gaza har fyra personer dödats efter att en skola i Gaza attackerats av Israel.

Det är den andra attacken mot en skola inom två dagar.

Enligt Israels armé användes skolan som tillhåll av terrorstämplade Hamas, bland annat för vapentillverkning. Bland de dödade i attacken fanns vice arbetsmarknadsministern i Hamasstyret, uppger Israel.

Eftersläckningsarbetet efter attacken vid "Latin patriarchate holy family school". Foto: Omar al-qattaa/AFP/TT
Eftersläckningsarbetet efter attacken vid "Latin patriarchate holy family school". Foto: Omar al-qattaa/AFP/TT
Markerad händelse

Läkare utan gränser: akut brist på medicinsk utrustning

Läkare utan gränser larmar nu om att situationen på Nassersjukhuset, som beskrivs som det enda stora fungerande sjukhuset, är akut eftersom det råder brist på medicinsk utrustning och att patienter därför riskerar att gå miste om livsavgörande vård.

"Vi har barn som ligger på golvet. Det finns inga fler madrasser och inga fler sängar, så patienterna ligger i korridorerna på filtar och sitter i trappor. Teamet har satt upp spikar på väggen så att vi kan hänga upp de påsar med dropp" säger Läkare utan gränser-sjuksköterskan Cristina Roldán i
i ett pressmeddelande.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Uppgifter: Flera döda i attack mot skolbyggnad

Minst 13 personer, däribland barn, uppges ha dödats i ett israeliskt flyganfall mot en skolbyggnad i Nuseirat i Gaza på lördagen, skriver den palestinska nyhetsbyrån Wafa med hänvisning till anonyma källor.

Israels militär bekräftar på Telegram att de slagit till mot flera byggnader i området som de hävdar användes av Hamas som gömställen.

De kommenterar inte uppgifterna om antalet döda, men uppger att de vidtagit nödvändiga åtgärder för att undvika att skada civila.

Al Jazeeras korrespondent i Gaza rapporterar att ett flertal ambulanser ankommit till Al-Aqsa-sjukhuset under kvällen.

Markerad händelse

Källor: Samtal om vapenvila inkluderar gisslan

Enligt en källa inom Hamas ska samtal om att frige samtliga gisslan inledas inom 16 dagar efter den första fasen i avtalet om vapenvila som parterna just nu förhandlar om. Anledningen sägs vara att Hamas vill ha skriftliga garantier på att Israel håller sina löften.

Under vapenvilans första fas, som ska pågå i sex veckor, ska kvinnliga, äldre och skadade gisslan släppas.
En temporär vapenvila ska råda, nödhjälp ska ges fri lejd och Israel ska dra sig tillbaka så länge fortsatta samtal om den andra fasen pågår, enligt källan.

(SVT/TT)

Markerad händelse

Israel bekräftar attack nära Deir el-Balah i Gaza

Den israeliska militären (IDF) har bekräftat att de har genomfört en flygräd och attackerat " ett humanitärt område" där civila bor i tältläger. IDF menar att anledningen till attacken var att en avfyrningsramp som tillhör Hamas som ska ha varit placerad där.

"Före attacken gjordes många ansträngningar för att minska risken för att civila skulle skadas", skrev militären på Telegram. IDF har inte uppgett om någon skadats i attacken.