Live

Senaste nytt om kriget i Gaza

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har Israel svarat med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har Israel svarat med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De kom hit och satte eld på parkeringen” – Abdul Hamid Najjars by attackerades av bosättare. Hör hans berättelse samt röster från en illegal israelisk bosättning. Foto: Pernilla Edholm

Senaste nytt om Hamas och Israel

Befäl för Islamiska jihad dödad på Västbanken

Under söndagen rapporterade den palestinska nyhetsbyrån Wafa att en befälhavare för Islamiska jihad dödades i en drönarattack mot Nur Shams flyktingläger på norra Västbanken.

Islamiska jihad, som bekräftade dödsfallet, beskriver honom som en av grundarna, enligt AFP.

Lokala hälsomyndigheter uppger att ytterligare fem personer skadades.

Israels militär, IDF, skriver på X att befälhavaren dödades i en attack mot ett hem som enligt IDF användes av flera Islamiska jihad-medlemmar.

Enligt IDF var mannen skyldig till flera skjutningar mot civila och israeliska soldater.

Överblick

Uppgifter: Hizbollah och Hamas i möte

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters har Hizbollahs ledare Sayyed Hassan Nasrallah och Hamas-toppen Khalil Al-Hayya träffats.

Det för att diskutera dels händelseutvecklingen i Gaza men även förhandlingarna om en vapenvila.

"De har diskuterat den senaste utvecklingen i de pågående förhandlingarna för att få slut på de lömska attackerna mot palestinier i Gaza" skriver Hizbollah på Telegram. Vita huset har tidigare beskrivit Hamas förslag om en vapenvila som ett genombrott men har flaggat för att svåra förhandlingar till hur avtalet ska genomföras återstår.

IDF bekräftar strider på Västbanken

Minst fyra palestinier har dödats i Jenin på norra Västbanken under fredagen, enligt uppgifter till Reuters.

Den israeliska militären bekräftar att strider pågår i området i ett meddelande på Telegram.

– Soldaterna omringar en byggnad där terrorister har barrikaderat sig och IDF-soldaterna utväxlar eld med terroristerna, skriver man.

Enligt uppgifterna ska IDF-flygplan ha träffat mål i form av "flera beväpnade terrorister i området".

Markerad händelse

Israelisk källa: "Mycket stort genombrott" i samtal

En israelisk myndighetskälla uppger för Reuters att det finns en "verklig chans" att komma överens med Hamas om ett ramverk för vapenvila.

- Det förslag som Hamas har lagt fram innebär ett mycket stort genombrott, säger källan.

Källan specificerar inte vilka förslagen är, men enligt The Jerusalem Post kan Hamas ha släppt kravet på att Israel måste lova ett definitivt krigsslut.

- Det finns ett förslag med en verklig chans att bli verklighet, säger källan.

Även amerikanska källor, med insyn i förhandlingen delar myndighetskällans bild, enligt Reuters.

- Vi har haft ett genombrott, säger hen.

Danmark skärper sin reseavrådan till Israel

Det danska utrikesdepartementet skärper reseavrådan till Israel. Orsaken är den eskalerande konflikten med shiamilisen Hizbollah i Libanon.

Avrådan har tidigare gällt alla icke nödvändiga resor, men uppgraderas nu till att gälla alla resor till landet.

Reseavrådan kommer efter att Iranstödda Hizbollah uppges ha avfyrat 200 raketer och explosiva drönare mot israeliska posteringar i gränsområdet till Libanon och mot Israelannekterade Golanhöjderna.

Enligt danska UD kan säkerhetssituationen i Israel förvärras med "inget eller mycket kort varsel".

TT har sökt svenska UD för en kommentar om även Sverige planerar att skärpa sin reseavrådan till Israel.

TT

Ett palestinskt barn tröstas av en vuxen efter en israelisk bombning i Gaza den 4 juli.

Ett palestinskt barn tröstas av en vuxen efter en israelisk bombning i Gaza den 4 juli.
Foto: Omar Al-Qatta
Markerad händelse

Netanyahu skickar förhandlare för att återuppta samtal

Premiärminister Benjamin Netanyahu ska skicka förhandlare för att återuppta samtal om vapenvila i Gaza. Det säger en anonym israelisk källa till nyhetsbyrån AP.

Beslutet kommer en dag efter att Hamas lämnat in ett nytt svar på det USA-stödda förslaget om vapenvila.

Det finns dock ännu ingen information om var eller när samtalen kommer äga rum.

Boende i norra Israel: ”Krig löser inte kärnfrågorna”

I det israeliska gränsområdet till Libanon ökar spänningarna. SVT har talat med flera boende som påverkas av konflikten.

– Jag har inte sett hur krig löser de kärnfrågor som får oss att hata våra grannar och vice versa, säger Shaked Rogel.

Markerad händelse

Israel godkänner 5 300 bostäder på Västbanken

Den israeliska aktivistgruppen Peace Now som övervakar bosättningar säger att Israel godkänt en byggplan för nästan 5 300 bostäder i ett tiotal bosättningar på Västbanken.

Enligt Peace Now är byggplanen en del av regeringens strategi att cementera Israelisk kontroll över Västbanken och att i förlängningen förhindra upprättandet av en självständig palestinsk stat.

Premiärminister Netanyahus regering består till stor del av bosättare. Bezalel Smotrich som är ansvarig för landets bosättningspolicys bor själv i en bosättning på den av Israel ockuperade Västbanken.

Försiktig optimism i samtal om fred

Förhandlingarna om en vapenvila uppges gå i rätt riktning efter Hamas senaste bud. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ska tala om saken med sitt säkerhetskabinett och USA:s president på torsdagen.

Hamas nya förslag är en reaktion på ett nyligen framlagt förslag från Israel. Dessa förslag kommer efter flera veckors förhandlingar, baserade på USA:s vapenvila förslag och antaget som en resolution av FN:s säkerhetsråd den 10 juni.

Eftersom ingen av parterna accepterade den tidigare resolutionen, har förhandlingarna fortsatt. Enligt en israelisk källa som talat med CNN, verkar det nu som att de är nära att nå en överenskommelse gällande ramarna för avtalet.

Hizbollah hotar med nya attacker mot Israel

Hashem Safieddine, högsta ledare för terrororganisationen, hotade på torsdagen med nya attacker mot Israel, rapporterar Reuters.

Terrorgruppen avfyrade mer än 200 raketer och ett 20-tal drönare mot norra Israel tidigare på torsdagen. Israel svarade på attacken med flyganfall i södra Libanon.