SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick om frågorna de politiska grupperna driver och vilka utmaningar de har Foto: Wiktor Nummelin / TT, SVT

Här är grupperna du röstar på – och deras utmaningar

Uppdaterad
Publicerad

Vilken europeisk politik får du på köpet när du röstar på ett svenskt parti?

I texten nedan ser du vad de europeiska partierna vill, och i klippen förklarar SVT:s Europakorrespondent vilka utmaningar grupperna har.

Här är EU-grupperna du röstar på

EPP (med Moderaterna och Kristdemokraterna)

I valmanifestet är lyfts tidigt frågan om Europas säkerhet. Gruppen vill satsa mer på ett gemensamt försvar, bland annat genom en gemensam inre marknad för försvarsmateriel.

I klimatfrågan – som är viktig för svenska väljare – vill EPP att den gröna omställningen ska ske utan bekostnad på tillväxten.

S&D-gruppen (med de svenska Socialdemokraterna)

I valmanifestet lyfts jobben som första fråga. Gruppen vill se löneökningar som möter inflationen mer, och vill jobba för att skydda fackliga rättigheter.

Gruppen vill nå klimatneutralitet 2050 med investeringar i förnybar energi och energieffektivisering av privata byggnader.

Renew (med de svenska Liberalerna och Centerpartiet)

I den liberala gruppens valmanifest lyfts säkerhet och demokrati först. De vill att medlemsländerna ska jobba tillsammans för säkerheten både på land, till sjöss, i luften och i rymden.

Som andra punkt i valmanifestet pekar gruppen ut Europas utvidgning, och i klimatfrågan vill de utvidga EU:s handel med utsläppsrätter.

De gröna (med svenska Miljöpartiet)

Den gröna gruppen har ”klimaträttvisa” som första fråga i sitt valmanifest. De vill fasa ut fossilbränslen till 2040 och att kolen ska vara utfasad redan 2030.

Gruppen skriver att de vill stödja Ukraina både finansiellt och militärt.

ECR (med svenska Sverigedemokraterna)

Att bevara nationell identitet och medlemsstaternas självständighet är den första frågan som lyfts i ECR-gruppens valmanifest. Gruppen vill minska EU:s makt.

I klimatfrågan vill gruppen revidera ”den gröna given”.

Vänstern (med svenska Vänsterpartiet)

Vänstergruppen i parlamentet har inget gemensamt valmanifest. Vänsterpartiet har dock ett tiopunktsprogram med sammanslutningen Now the people där ett antal vänsterpartier ingår. De föreslår nettonollutsläpp till 2040.

*I en tidigare version av artikeln hänvisades till vänstergruppen ”European lefts” valmanifest. Men där ingår alltså inte det svenska Vänsterpartiet.

Grupperna i EU-parlamentet

De svenska partierna igår i partigrupper i EU-parlamentet, idag finns sju sådana grupper.

Svenska partier kan också ingå i europeiska partier, som i huvudsak motsvarar grupperna i parlamentet – men inte alltid. Det svenska Vänsterpartiet är till exempel inte med i det europeiska vänsterpartiet, trots att de sitter i vänstergruppen i parlamentet.

Det är de europeiska partierna som står bakom valmanifesten ovan, och påverkar på så sätt politiken i parlamentet.

Utöver grupperna ovan, som innehåller svenska parlamentariker, finns gruppen ID. Gruppen består av högernationalistiska partier och de har inget gemensamt valmanifest.

Det finns även en grupp partilösa i parlamentet, där den före detta sverigedemokraten Peter Lundgren och före detta kristdemokraten Sara Skyttedal sitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet