Foto: SVT

Intervju medan bomberna faller

Uppdaterad
Publicerad

I Alepporegionen bombar syriska regimen med stöd av ryskt flyg. Invånarna följer ständigt rörelserna på himlen med oroliga blickar. I en bombdrabbad by fick vi tag i en av invånarna via internettelefon. 

Bara det senaste dygnet har det fallit bomber 25 gånger över den här byn, som ligger några mil norr om storstaden Aleppo.

– De ryska flygplanen kommer fyra eller fem samtidigt – aldrig ett och ett. De bombar rebellgrupper och civila områden, säger Shahem Tel Refaat.

Agenda

För att inte skadas av splitter från bomberna vill han helst inte vara utomhus.

Medieaktivister

Vi får tag på honom där han sitter vid datorn för att ladda upp sin senaste film från bombningarna. Han är en av flera så kallade medieaktivister som tagit på sig uppgiften att berätta om det som händer. Bilderna har spridits över världen.

– Jag har svårt att lämna min uppgift. Jag har inte mycket kontakt med min familj. De brukar ringa efter att bombningarna och fråga om någon dödats. De blir lugnade när vi hörs, säger han.

Shahem Tel Refaats familj finns bland de fler än 60.000 flyktingar som samlats vid gränsen mot Turkiet, en gräns som nu är stängd. Hans familj flydde för tio dagar sedan men själv stannar han för att få omvärlden att förstå.

”Tids nog kommer jag att dö”

Shahem Tel Refaat hjälper oss att få kontakt med några andra medieaktivister som sitter i en trerumslägenhet inne i själva Aleppo. De lägger också ut bilder efter flygattackerna.

– Jag tar min kamera och springer ut. Det är min uppgift att vara på gatorna, att vara först på plats och dokumentera efter en massaker eller det som hänt. Tids nog kommer jag att dö, men den dagen är inte här än, säger Mohammed, kollega och kompis till Shahem Tel Refaat.

Intervju medan bomberna faller

– Du verkar hålla modet uppe. Hur orkar du?

Just när SVT:s reporter ställt frågan hörs en smäll.

– Vad var det?

– En bomb.

– Vi har vant oss. Ibland har vi haft bröllopsfest med kompisar medan striderna pågår i närheten. Nu kom en annan bomb... Det har blivit nästan normalt. Vi är inga hjältar, men vi har vant oss.

En procents hopp

Shahem Tel Refaat låter uppgiven när han talar om läget i Syrien. Han har inte mycket hopp inför framtiden.

– I fem, sex år har ingen hjälpt oss. Vi har en procents hopp om att världen ska höra oss.

Klicka på bilden längst upp i texten för att se hela reportaget från Aleppo!

Intervju i Agenda

I söndagens Agenda intervjuas migrationsminister Morgan Johansson (S) om flyktingsituationen i Europa och Sverige efter skärpningen av den svenska flyktingpolitiken.

I Agenda medverkar också Moderaternas migrationspolitiska talesperson Johan Forsell.

Agenda sänds i SVT2 klockan 21.15. Programmet kan också ses direkt i SVT Play och i efterhand här.

Kriget i Syrien

Syrienkriget startade 2011 först som ett fredligt uppror mot president Bashar al-Assads regim. Protesterna möttes med våld från regimens sida.

Syrienkriget bedöms hittills ha skördat närmare en halv miljon människoliv.

Runt 11 miljoner människor är på flykt inom och utom landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet