Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför är läget så allvarligt i Khartoum. Hör Christophe Sacko, global säkerhetschef vid Läkarmissionen. Foto: SVT/Reuters

Läkarmissionens säkerhetschef: ”Människor har slut på mat och vatten”

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten som rasar i Sudan har försatt landets invånare i en katastrofartad situation. Människor i huvudstaden Khartum har tvingats barrikadera sig i sina hem i flera dagar, och snart tar mat och vatten slut.

– Strömavbrott och bruten internetuppkoppling förvärrar situationen, säger Christophe Sacko, global säkerhetschef vid Läkarmissionen.

I flera dagar har strider pågått mellan de väpnade grupperna som styr Sudan. Civila har hamnat i skottlinjen och hundratals rapporteras ha dödats i attackerna, enligt Christophe Sacko.

Sacko, som är stationerad vid Läkarmissionens regionala centrum i Nairobi, Kenya, är ansvarig för evakueringen av organisationens personal.

Oroligheter i Sudan

– Vi har lyckats evakuera alla tolv anställda från Khartum. Men det betyder inte på något sätt att vi kommer att överge Sudan, säger han.

Han förklarar att man väljer att låta viss personal som verkar i mindre utsatta områden i Sudan stanna kvar i landet för att kunna utreda sätt att bistå med humanitär hjälp.

Hör Christophe Sacko om situationen för människor kvar i landet i klippet ovan.

Det här är Läkarmissionen

Läkarmissionen är en internationell biståndsorganisation som leds från det globala kontoret i Vällingby, Stockholm. De arbetar med långsiktiga hjälpinsatser för fattigdomsbekämpning, med fokus på social och ekonomisk rättvisa, hälsa, utbildning, vatten och sanitet. Organisationen utför även akuta humanitära insatser. 

Det är en religiöst och politiskt obunden organisation som omfattas av Svensk Insamlingskontroll. Arbetet bedrivs med hjälp av gåvor från svenska privatpersoner och institutionellt stöd.

Källa: lakarmissionen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Sudan

Mer i ämnet