I en tidigare sammanställning av opinionsundersökningar inför det stundande nyvalet ledde Nationell samling med 34 procent av rösterna, framför vänsterkoalitionens 28 procent.
Nu ser de ut att dra ifrån ytterligare, enligt en ny opinionsundersökning som på fredagen publicerades av tidningen Les Echos. Jordan Bardellas Nationell samling får där 37 procent av rösterna, en ökning med två procentenheter jämfört med förra veckans mätning.
Vitt skilda åsikter
Emmanuel Macrons liberala mittenkoalition ligger stadigt efter, med 20 procent av rösterna.
Frankrike har vid tre tillfällen styrts under samregeringar, men aldrig tidigare har de två troliga ledarna stått så långt ifrån varandra som nu. Macron och Bardella har vitt skilda åsikter bland annat när det gäller EU och stödet till Ukraina.
I migrationsfrågan har Nationell samling förslag som kräver att den franska konstitutionen skrivs om, bland annat för att människor födda i Frankrike av invandrarföräldrar inte per automatik ska bli franska medborgare.
Politiskt dödläge
Den franska konstitutionen slår fast att det främst är premiärministern som styr landet vid en samregering. Men presidenten kan samtidigt vägra att skriva under de lagar som premiärministern drivit igenom.
Även presidenten behöver premiärministerns underskrift vid de flesta av hans beslut, till exempel för att godkänna stödpaket till Ukraina. Detta skulle sannolikt innebära svåra låsningar och ett politiskt dödläge i Frankrike.
”Del i hans kalkyl”
Om inget av blocken samlar en majoritet i nationalförsamlingen, och det därför inte finns någon tydlig premiärministerkandidat – kan presidenten välja att utse en person helt utanför politiken till att leda landet. Denne får då i uppgift att hitta majoriteter i parlamentet kring varje given fråga.
Oavsett hur valet slutar lovar Macron att sitta kvar under resten av sin mandatperiod – och faktum är att de tidigare samregeringarna stärkt presidentens ställning.
– Jag är övertygad om att det är del i hans kalkyl. Att låta Bardella ta över makten nu för att visa sin inkompetens och att hans politik inte går ihop – för att själv gå segrande ur det hela, säger professor Delphine Dulong.