Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad talar för och emot att högern, vänstern eller mitten tar makten? Se Göran von Sydow chef för Svenska institutet för europapolitiska studier, Sieps förklara. Foto: TT

Macron ser ut att förlora regeringsmakten

Publicerad

Högernationalistiska Nationell samling utökar ledningen inför det franska valet, enligt en ny opinionsundersökning. En samregering verkar allt mer trolig, där president Macron tvingas styra landet tillsammans med en premiärminister av annan partifärg.

– Han spelar ett pokerspel som ingen, inte ens han själv, vet hur det kommer att sluta, säger Delphine Dulong, professor i statsvetenskap vid Sorbonne.

I en tidigare sammanställning av opinionsundersökningar inför det stundande nyvalet ledde Nationell samling med 34 procent av rösterna, framför vänsterkoalitionens 28 procent.

Nu ser de ut att dra ifrån ytterligare, enligt en ny opinionsundersökning som på fredagen publicerades av tidningen Les Echos. Jordan Bardellas Nationell samling får där 37 procent av rösterna, en ökning med två procentenheter jämfört med förra veckans mätning.

Val i Frankrike 2024

Vitt skilda åsikter

Emmanuel Macrons liberala mittenkoalition ligger stadigt efter, med 20 procent av rösterna.

Frankrike har vid tre tillfällen styrts under samregeringar, men aldrig tidigare har de två troliga ledarna stått så långt ifrån varandra som nu. Macron och Bardella har vitt skilda åsikter bland annat när det gäller EU och stödet till Ukraina.

I migrationsfrågan har Nationell samling förslag som kräver att den franska konstitutionen skrivs om, bland annat för att människor födda i Frankrike av invandrarföräldrar inte per automatik ska bli franska medborgare.

Politiskt dödläge

Den franska konstitutionen slår fast att det främst är premiärministern som styr landet vid en samregering. Men presidenten kan samtidigt vägra att skriva under de lagar som premiärministern drivit igenom.

Även presidenten behöver premiärministerns underskrift vid de flesta av hans beslut, till exempel för att godkänna stödpaket till Ukraina. Detta skulle sannolikt innebära svåra låsningar och ett politiskt dödläge i Frankrike.

”Del i hans kalkyl”

Om inget av blocken samlar en majoritet i nationalförsamlingen, och det därför inte finns någon tydlig premiärministerkandidat – kan presidenten välja att utse en person helt utanför politiken till att leda landet. Denne får då i uppgift att hitta majoriteter i parlamentet kring varje given fråga.

Oavsett hur valet slutar lovar Macron att sitta kvar under resten av sin mandatperiod – och faktum är att de tidigare samregeringarna stärkt presidentens ställning.

– Jag är övertygad om att det är del i hans kalkyl. Att låta Bardella ta över makten nu för att visa sin inkompetens och att hans politik inte går ihop – för att själv gå segrande ur det hela, säger professor Delphine Dulong.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Frankrike 2024

Mer i ämnet