Förhandlingarna i Doha inleddes runt 13-tiden på torsdagseftermiddagen, enligt Reuters.
Hamas anser inte att Israel går in i förhandlingarna med avsikt att få till faktiska resultat och säger att man därför inte kommer medverka, rapporterar New York Times. Men Hamas lär inte stå helt utanför samtalen. Enligt uppgifter kommer de informeras om vad som sägs och på så sätt medverka indirekt.
Det är långt ifrån den första förhandlingen som äger rum under krigets gång. I slutet av maj såg förutsättningarna för en vapenvila ljusa ut när USA lade fram en plan som till en början såg ut att kunna accepteras av båda parter.
Men så blev inte fallet och sedan dess har läget i Mellanöstern förvärrats. Stor oro finns för hur Iran ska agera efter Israels attack som dödade en högt uppsatt Hamasledare.
Här kan du se hela SVT:s sändning om samtalen om vapenvila i Gaza.
”Kommer vara avgörande”
Mycket står alltså på spel inför veckans förhandlingar, säger Gilda Hamidi-Nia:
– Hela stämningen inför samtalen är att det är nu eller aldrig. Risken för storkrig och eskalering i regionen kommer vara avgörande för samtalen.
Enligt källor har Iran också sagt att man kan tänka sig låta bli kraftfull vedergällning mot Israel ifall det blir vapenvila.
– Det kan tolkas som ett sätt för Iran att avstå en direkt attack mot Israel men samtidigt hålla huvudet högt, säger Hamidi-Nia.
”Finns ingen tillit”
Förutom Israel väntas också representanter och medlare från Egypten, Qatar och USA delta i de nya samtalen. Länderna har gemensamt gått ut och vädjat till både Israel och Hamas att komma överens.
För Israels del handlar förhandlingarna främst om att få hem gisslan från Gaza. Det är något som Netanyahu och hans regering kritiserats enormt för att inte ha lyckats med i hemlandet.
– För Hamas handlar det om att få ett slut på stridigheterna i Gaza. Men både Israel och Hamas anklagar varandra för att förhala förhandlingarna. Det finns ingen tillit mellan dem, vilket kanske inte är så konstigt, säger Gilda Hamidi-Nia.