Rättegången mot de terrorbrottsmisstänkta blir ett viktigt test för mänskliga rättigheter i det turkiska samhället, säger Amnesty i Sverige. Foto: AP/TT

Ödet avgörs för fängslade Amnestymedlemmar

Publicerad

I två och ett halvt år har Turkiet anklagat dem för terrorbrott. Nu kommer domarna mot ”Istanbul 11”, där en svensk konsult och två chefer från Amnesty i Turkiet ingår.

– Om de blir fällda sänder det ett otroligt starkt budskap, säger Anna Lindenfors vid Amnesty i Sverige.

Den avgörande förhandlingen inleddes vid 8-tiden i Istanbul, i en rättssal så liten att många som ville följa överläggningarna lämnades utanför, rapporterar Anna Lindenfors via Twitter.

De elva anklagade greps sommaren 2017, efter att på olika sätt ha varit inblandade i en konferens om digital säkerhet på ön Büyükada. Enligt misstankarna hade mötet en dold dagordning – att planera en statskupp i Turkiet.

Svensk it-konsult

Den svenske it-konsulten Ali Gharavi var inbjuden som expert. Bland de misstänkta finns också Idil Eser och Taner Kiliç, två av människorättsorganisationen Amnesty Internationals högsta chefer i Turkiet.

Åklagarsidan yrkade förra året på hårda straff för bland andra Eser och Kiliç, men öppnade för att Gharavi och några till kan frias.

Amnesty: Absurt

Amnesty kallar alla anklagelser för absurda. Anna Lindenfors, generalsekreterare för Amnesty i Sverige, säger att rättegången är väldigt omtalad, och utgången blir ett viktigt test för mänskliga rättigheter i det turkiska samhället.

– Kan man säga det man vill eller inte, frågar sig Anna Lindenfors, en av flera Amnestyföreträdare som rest till Istanbul för att höra domarna.

Fällande domar skulle alltså enligt Lindenfors sända en stark signal till alla som vill använda sin yttrandefrihet i Turkiet:

– Gör du det så riskerar du att hamna i fängelse, att bli dömd för terroristbrott.

Fakta: ”Istanbul 11”

De elva personer som greps vid olika tillfällen sommaren 2017 har kommit att kallas ”Istanbul 11”. De anklagas bland annat för att vid en it-konferens ha planerat samhällsomstörtande aktiviteter i Turkiet.

Åklagare krävde hösten 2017 straff på upp till 15 års fängelse för de misstänkta. Samtidigt släpptes de flesta av dem i väntan på dom. Ett antal, däribland svenske Ali Gharavi och tyske Peter Steudtner, kunde därmed lämna Turkiet.

Under senare domstolsförhandlingar har åklagarna justerat sina yrkanden och öppnat för att flera av de elva kan frias.

De misstänkta anser att alla anklagelser är helt grundlösa. De har fått medhåll av bland andra en lång rad kända kulturnamn, såsom Whoopi Goldberg, Peter Gabriel, Ai Weiwei, Catherine Deneuve och Angélique Kidjo. ”När människorättsförsvarare tystas, är allas våra rättigheter i fara”, skrev stjärnorna i ett öppet brev 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.