Demonstranter tågar från parken Gwanghwamun i centrala Seoul mot presidentpalatset och kräver president Yoon Suk-Yeols avgång. Foto: Cornelia Mikaelsson/TT

Partiledaren vill beröva president Yoon makten

Uppdaterad
Publicerad

Pressen ökar på Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol att avgå. Och risken för honom att ställas inför riksrätt växer.

Hans eget parti, regeringspartiet Folkets parti, kräver att han omedelbart berövas sin makt eftersom han utgör en fara för folket och landet.

– Med tanke på de fakta som nu kommit fram så bedömer jag det som nödvändigt att omedelbart suspendera president Yoon från hans plikter, för att skydda republiken Korea (läs: Sydkorea) och dess folk, sade partiledaren Han Dong-Hoon på ett krismöte med partiets ledning.

Enligt Han handlar det bland annat om att presidenten ska ha beordrat chefen för kontraspionaget att gripa ledande politiker häromdagen. Det skedde i samband med att Yoon chockade landet och omvärlden sent i tisdags kväll, lokal tid, och utlyste undantagstillstånd med tillhörande krigslagar. Han tvingades backa från det bara sex timmar senare sedan de 190 parlamentsledamöter som snabbt tagit sig till parlamentet enigt röstade emot hans beslut.

Politisk kris i Sydkorea

Upprepat krav på presidenten

Han Dong-Hoon har de senaste dagarna upprepat kravet på att presidenten ska lämna partiet men inte, förrän nu, begärt att han ska berövas sina befogenheter som president och avgå. Det är ett nytt och dramatiskt krav.

Bakgrunden uppges vara att Yoon, som inte visat sig eller yttrat sig sedan han drog tillbaka undantagstillståndet, vägrar gå med på att han gjort något fel och vill stanna kvar på sin post.

På lördag ska en omröstning ske i parlamentet, väckt av oppositionen, om att ställa presidenten inför riksrätt. På torsdagen uppgav regeringspartiet att de enigt skulle rösta emot den. Men fredagens vändning och hänvisning till nya besvärande fakta kan innebära att det finns en majoritet för att dra Yoon inför riksrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politisk kris i Sydkorea

Mer i ämnet