Barn badar i Sibirien där det nu råder en värmebölja. Foto: Olga Burtseva/TT

Nytt klimathot när Sibirien blir rekordvarmt

Uppdaterad
Publicerad

Det råder värmebölja i Sibirien och den höga värmen har fått permafrosten att börjat smälta. I lördags uppmättes hela 38 grader i Verchojansk, en stad i norra Sibirien – den högsta temperaturen som någonsin uppmätts norr om polcirkeln.

– Det här är utan tvekan ett oroande tecken, säger Freja Vamborg vid EU:s klimatinstitut Copernicus till tidningen Guardian.

Även i andra sibiriska städer har sommaren varit rekordvarm. I Tjersky, 113 mil nordost om Verchojansk var det 30 grader förra veckan. Visserligen är stora temperaturvariationer normalt i Sibirien och på vintern är temperaturer på minus 50 grader inget ovanligt. Men, nu har värmen varit så extrem att permafrosten, den ständigt frusna marken i Sibirien, börjat smälta.

Enligt Freja Vamborg har även vintern och våren varit osedvanligt varm i Sibirien, också med hänsyn till att världen som helhet blir allt varmare. 

Klimat

– Sibirien sticker ut som en region som uppvisar en varmare trend med högre temeperaturvariationer, säger hon.

Skogsbränder och stora insektsvärmar

Stigande temperaturer är en trend i hela den arktiska delen av världen, inte bara i Sibirien. Anledningen stavas klimatförändringar med bland annat skogsbränder och stora insektsvärmar som följd. 

I Sibirien förvärras klimatet ytterligare av den smältande permafrosten, som när den smälter avger metangas, vilket ytterligare spär på klimatförändringarna. Häromveckan kollapsade en stor oljecistern i Norilsk, 300 mil nordost om Moskva och 20 000 ton dieselolja läckte ut i en närbegränsad flod, vilket till stor del sägs ha varit en direkt effekt av den tinande permafrosten.

Värmeböljan i Sibirien är något som oroar klimatforskare. På grund de höga temperaturerna är är 2020 på väg att bli det varmaste året någonsin i världen, trots minskade koldioxidutsläpp till följd av coronapandemin. i Verchojansk, en stad i norra Sibirien, uppmättes i lördags hela 38 grader. Det är i så fall den varmaste temperaturen som någonsin uppmätts i Arktis, enligt Washington Post.

Putin: Väldigt allvarligt

Även i Ryssland som helhet har 2020 varit rekordvarmt, hela 5,3 grader över den genomsnittliga temperaturen under 1951-1980, enligt Berkley Earth Project. Också Rysslands president, Vladimir Putin, har uttryckt oro över landets stigande temperaturer och smältande permafrost

– Vissa av våra städer byggdes norr om polcirkeln, på permafrosten. Om den börjar tina kan du föreställa dig vilka konsekvenser det skulle ha. Det är väldigt allvarligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet