Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Varje dag undrade jag om det till slut skulle bli för sent att ge sig av” – 28-årige programmeraren Radi är en av många som flytt från Ryssland till Kazakstan. Foto: Zsolt Czinkoczky/SVT

Radi har flytt från Ryssland till säkerheten i Kazakstan

Uppdaterad
Publicerad

29-årige Radi är en av många som flytt från Ryssland till Kazakstan. SVT träffar honom på ett vandrarhem i staden Almaty, dit många ryssar har flytt sedan kriget började och den ryska militären börjat mobilisera.

– Varje dag undrade jag om det till slut skulle bli för sent att ge sig av, säger han.

Almaty är Kazakstans största stad och ligger i landets sydöstra del. Hit har många ryssar flytt efter att Ryssland börjat mobilisera.

29-årige Radi är en av dem, och bor nu hos Dina Ljubtjenko på det vandrarhem som hon äger. Dina Ljubtjenko tänker snart öppna ett andra vandrarhem också, efter att ryska medborgare fortsatt fly till Kazakstan.

– Jag säger till alla att de gjorde rätt som kom hit. Vi har ju bara ett liv, och då gäller det att överleva, säger Dina Ljubtjenko till SVT:s utrikeskorrespondent Carl Fridh Kleberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.