En man med grå kofta och en rysk soldat

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför har Ryssland lyckas erövra Vuhledar – hör Oscar Jonsson, doktor i rysk krigföring vid Försvarshögskolan. Foto: Axel Rydén/Reuters

Ryssland har intagit staden Vuhledar: ”Jämnat den med marken”

Uppdaterad
Publicerad

Genom att bomba staden sönder och samman lyckades Ryssland efter år av försök erövra Vuhledar. För Ukraina är förlusten större för moralen än den är ur strategisk synpunkt, säger Oscar Jonsson, doktor i rysk krigföring.

Efter att ha varit ansatt för ryska attacker sedan 2014 tvingades Ukraina i veckan till slut lämna Vuhledar i Donetskregionen.

Vuhledar har beskrivits som strategiskt viktig, men de senaste två årens intensiva strider har ödelagt staden. Där det en gång bodde omkring 14 000 invånare återstår bara ett hundratal människor.

Kriget i Ukraina

– Det som är kvar är mest ruiner som man har haft bra försvarslinjer till, men där fattade man ett klokt beslut om att inte kämpa för sista metern utan dra sig tillbaka i säkerhet, säger Oscar Jonsson.

Högt pris för Ryssland

Priset för erövringen av Vuhledar har varit högt. Ryssland har upprepade gånger försökt storma staden, utan att lyckas.

– De hade ett spektakulärt misslyckande där våren 2023. Då tappade man väldigt mycket stridsvagnar när man försökte forcera staden, säger Oscar Jonsson och fortsätter:

– Nu har man i stället gjort det man egentligen gjort med alla större städer, det vill säga jämnat den med marken.

För ukrainarna kommer förlusten av Vuhledar inte som överraskning, menar Jonsson. De senaste veckorna har därför sannolikt ägnats åt att gräva nya försvarslinjer bortom staden.

Riktar blickarna mot Pokrovsk

Blickarna riktas nu knappt åtta mil norrut mot järnvägs- och vägknutpunkten Pokrovsk, som Ryssland sedan sommaren lagt ett allt större fokus på att inta. För Ukraina ses staden som oerhört viktig som förbindelse för att kunna förse trupper med förnödenheter i flera riktningar.

Enligt Oscar Jonsson har hotet mot Pokrovsk dock inte omedelbart ökat. De ryska styrkorna som tidigare varit riktade mot staden har den senaste tiden vikit av söderut för att möta trupperna från Vuhledar i ett försök att tillskansa sig ett större landområde.

– Man ska också komma ihåg att Pokrovsk är en betydligt större stad, som gör att det blir betydligt svårare, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet