Live

Senaste nytt om kriget i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Kriget har vidgats till Libanon – med flyg- och markanfall som enligt IDF ska vara riktade mot Hizbollah. SVT rapporterar live om säkerhetsläget.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Kriget har vidgats till Libanon – med flyg- och markanfall som enligt IDF ska vara riktade mot Hizbollah. SVT rapporterar live om säkerhetsläget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: MOHAMMED SABER

Senaste nytt om Hamas, Israel och konflikten i Mellanöstern

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Mellanösternkännaren: Potentiell vändpunkt i kriget

Mellanösternkännaren Anders Persson tror att Hamasledaren Yahya Sinwar död kan bli en vändpunkt i kriget. Uppgifterna är ännu inte bekräftade även om Persson bedömer dödsbeskedet som trovärdigt.

– Potentiellt sett är detta en vändpunkt i kriget – för alla sidor. För Israel, som ges sitt segernarrativ och en möjlig nedklivningsramp. Det kan vara så att Israel blir mer tillmötesgående i förhandlingar. Det kan också vara så att Israel väljer att köra hela vägen in i kaklet, säger han.

Eftersom det är svårt att sia om Yahya Sinwars efterträdare kan Anders Persson inte säga vilken väg Hamas väljer.

Överblick

Markerad händelse

Netanyahu: "Vi fortsätter med full kraft"

Hamas ledare Yahya Sinwar har dödats av Israel, men den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu menar att kriget inte är över.

- Vi fortsätter med full kraft tills gisslan är tillbaka, säger han, enligt Reuters.

Netanyahu säger att "regionen har en möjlighet att stoppa 'ondskans axel'". Han vänder sig även till Gazabor och säger att Sinwar förstört deras liv.

- Hamas ska inte styra Gaza, säger Netanyahu.

Det beräknas finnas runt 100 israeliska gisslan kvar i Gaza och att de flesta är vid liv.

Mellanösternkännaren: Oklart vem som tar över

Torsdag eftermiddag kom uppgifter om att Hamasledaren Yahya Sinwar dödats. Anders Persson, Mellanösternkännaren och statsvetaren, säger att det är oklart vem som kan bli hans efterträdare.

– Det är väldigt svårt at sia om. Yahya Sinwar hade flera roller. Han var dels chef för Hamas i Gaza, han var chef för hela Hamas internationellt och han var den som skötte förhandlingarna om gisslan och vapenvila. Han satt på flera olika stolar och hade flera olika nyckelroller, säger han.

Han säger att flera tänkbara efterträdare redan har dödats.

– Det är svårt att se – speciellt i Gaza.

Markerad händelse

Mellanösternkännaren: Trovärdiga uppgifter från Israels håll

Israeliska medier uppger att Hamasledaren Yahya Sinwar dödats.

– Jag ser det som trovärdiga uppgifter från Israels håll även om vi väntar på den slutgiltiga bekräftelsen. Men Israel har haft rätt tidigare när de har sagt liknande saker om tidigare döda Hizbollahledare vilket stärker trovärdigheten i de israeliska uppgifterna, säger Anders Persson, Mellanösternkännaren och statsvetaren.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SVT:s Mellanösternkorrespondent: Kan öppna för en vapenvila

Hamasledaren Yahya Sinwar har dödats, enligt Israels utrikesminister. Samir Abu Eid, SVT:s Mellanösternkorrespondent, säger att Hamasledaren har varit "det högsta priset" för Israel att antingen döda eller tillfångata.

– Vi vet att Yahya Sinwar har varit väldigt hårdnackat emot vapenvila om Hamas inte får sina krav uppfyllda, säger han.

Samir Abu Eid säger också att detta kan öppna för en vapenvila.

– Detta skulle kunna leda till att nya förhandlingar startar, säger han.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Israeliska medier: Yahya Sinwar sannolikt död

Det är mycket troligt att Hamasledaren Yahya Sinwar är död, uppger flera israeliska medier, bland annat Times of Israel och Channel12

- Om det bekräftas är det är Israels största skalp hittills i kriget. Han var Israels måltavla nummer ett, givet det faktum att han var politisk ansvarig över 7 oktoberattacken, säger Mellanösternexperten Anders Persson, som SVT pratade med precis innan uppgifterna från israelisk media.

Under eftermiddagen skrev den israeliska militären att Hamas ledare Yahya Sinwar kan vara en av de dödade i ett anfall i Gaza. Då skrev militären att de utreder sambandet.

Den israeliska militären har även påstått att Sinwar alltid ska ha omgärdat sig av israeliska gisslan. Vid den attack som nu utreds ska dock inga gisslan ha synts till, skriver militären.

I videon berättas det om Yahya Sinwar.

Matza • Använder Israel bara Twitter/X för att varna civila i Libanon? Det når ju inte ut till alla!

Israel har använt sig av förinspelade telefonmeddelanden, sms och sociala medier. Bara på en enda dag kom över 80 000 telefonsamtal från israelisk militär med varningar om bombningar i Libanon  - den dagen dödades fler än 500 personer i attackerna. Samtalen väckte panik.

Idag dyker varningarna vanligtvis först upp på den israeliska armens sociala medier-konton, och de förs sedan vidare av lokala libanesiska medier. Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch sker flygattackerna ofta mellan 30-90 minuter efter att en evakueringsorder gått ut.

Men långt ifrån alla bombningar föregås av varningar – särskilt när det gäller attacker dagtid har civila inte blivit varnade innan. 

Al Jazeeras lokaler i Beirut evakuerade

Nyhetskanalen Al Jazeera har evakuerat byggnaden där man har sina lokaler i Beirut, Libanon, efter att ha fått flera varningar, rapporterar Reuters.

Även Norges ambassad som ligger i samma byggnad har evakuerats.

- Alla på ambassaden är säkra, skriver ambassadens kommunikationsrådgivare Ragnhild Simenstad till NRK.

Det finns ingen information om vem varningarna kom ifrån.

En libanesisk säkerhetskälla berättar för Reuters att hoten anses vara falska.

Den svenska ambassaden ligger några kvarter bort i centrala Beirut.

Markerad händelse

Minst 19 dödade i attack mot skolbyggnad

Minst 19 personer, inklusive barn, har dödats i en israelisk attack mot en skolbyggnad som numera används som skydd för internflyktingar i staden Jabalia i norra Gaza, rapporterar Reuters som citerar lokal sjukvårdspersonal.

Den israeliska militären säger att den tidigare skolan tjänat som en mötesplats för Hamas, något Hamas förnekade under torsdagen.

Skolbyggnader har varit en måltavla för Israel som menar att de används som gömställen av terrorister.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

IDF: Lokal Hizbollahtopp död

Den israeliska militären, IDF, säger att man har dödat en lokal Hizbollahtopp i en sydlibanesisk stad nära gränsen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Den döda mannen ska ha haft ansvaret för raketer som skjutits in i Israel från staden Bint Jbeil.

Hizbollah började avfyra raketer mot Israel den 8 oktober förra året, en dag efter att terrororganisationen Hamas genomförde den attack på Israel som startade det senaste årets krig i Gaza.

IDF har de senaste veckorna dödat flera Hizbollahmedlemmar i höga positioner inom politiken och militären, inklusive en av gruppens ledare, Hassan Nasrallah.