Live

Senaste nytt om kriget i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Kriget har vidgats till Libanon – med flyg- och markanfall som enligt IDF ska vara riktade mot Hizbollah. SVT rapporterar live om säkerhetsläget.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Kriget har vidgats till Libanon – med flyg- och markanfall som enligt IDF ska vara riktade mot Hizbollah. SVT rapporterar live om säkerhetsläget.

Förstörda byggnader i en stad i Gaza.  – Ett år av krig i Mellanöstern

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ SVT:s sändning med start klockan 20.00. Foto: MOHAMMED SABER

Senaste nytt om Hamas, Israel och konflikten i Mellanöstern

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

"Få saker talar för att kriget är på väg att ta slut"

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober i fjol svarade Israel med att invadera Gaza. I dag är Israel i ett blodigt flerfrontskrig i regionen.

Och enligt Mellanösternexperten Alexander Atarodi finns alla ingredienser på plats för att kriget kan bli "väldigt, väldigt långvarigt".

– Det är väldigt få saker just nu som talar för att kriget håller på att ta slut, snarare tvärtom, säger Atarodi i SVT:s specialsändning "Ett år av krig i Mellanöstern".

Hör Mellanösternexperterna Alexander Atarodi och Bitte Hammargren om vad som krävs för att kriget ska ta slut i videon ovan.

Här kan du se hela SVT:s specialsändning

Överblick

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ahmed är fast i Gaza: "Har förlorat allt"

Ahmed, vanligtvis bosatt med sin familj i Örebro, har varit fast i Gaza sedan 7 oktober 2023.

– Min familj och jag har förlorat allt, säger han till SVT.

Ahmed har bott nästan tio år i Sverige, men nekades uppehållstillstånd. Under 2023 åkte han tillbaka till Gaza för att träffa sin familj, men också för att kunna ansöka om uppehållstillstånd på grund av anknytning till sin fru som bor i Sverige.

Men innan Ahmed hann göra den nödvändiga intervjun på ambassaden i Kairo i Egypten bröt kriget ut.

Hör honom berätta om sin vardag i videon.

Israels militär: Attacker mot Hizbollahmål

Israels militär (IDF) uppger att man genomfört flyganfall mot mål kopplade till högkvarteret för Hizbollahs underrättelsetjänst i Beirut.

IDF uppger också att man under morgonen attackerat Hizbollahmål i södra Libanon och Bekaa. Bland annat uppges vapenlager och en avfyrningsramp ha träffats. Israels militär hävdar vidare att man genomfört anfall mot över 70 Hizbollahmål i södra Libanon under det senaste dygnet.

Under sena måndagskvällen ljöd flyglarmet återigen i centrala Israel. Enligt IDF ska fem projektiler ha avfyrats från Libanon. Några av dem stoppades av det israeliska luftvärnet och resten föll på öppna ytor, uppger Israel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Statsvetaren: Saknas förutsättningar för nedtrappning

Förhandlingarna om vapenvila i Mellanöstern har stagnerat och blivit än mer komplicerade, så här ett år efter starten på kriget i Gaza. Det konstaterar Karin Aggestam, professor i statsvetenskap och föreståndare för centrum för Mellanösternstudier.

– Den våldsamma upptrappning som vi sett de sista veckorna har gjort att förhandlingarna kommit i bakgrunden, säger hon till SVT.

Netanyahu: Vi kommer att fortsätta kämpa

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger att den 7 oktober var en dag av obeskrivlig sorg för landet, i ett förinspelat tal under kvällens officiella minnesceremoni, rapporterar The Times of Israel.

– Men vi blev inte besegrade, säger han.

Netanyahu säger vidare att Israel har definierat sina mål för kriget och "håller på att uppnå dem".

– Så länge fienden hotar vår existens och freden i vårt land – kommer vi att fortsätta att kämpa. Så länge det finns kidnappade i Gaza – kommer vi att fortsätta kämpa. Vi kommer inte att överge någon av dem.

Markerad händelse

IDF: Evakuera byggnader i södra Beirut

Israels militär uppmanar på måndagskvällen boende i specifika byggnader i förorter till södra Beirut att evakuera, rapporterar Reuters. Varningen ska bland annat gälla för området Bourj el Barajneh.

Samtidigt rapporterar statliga libanesiska nyhetsbyrån NNA att Israel återigen har bombat Beiruts södra förorter, enligt AFP. Enligt NNA ska det handla om sex anfall mot olika förorter.

(SVT/TT)

Rök stiger över södra Beiruts förorter efter israeliska attacker. Foto: Anwar Amro/AFP/TT
Markerad händelse

Kristersson på minnesstund: Attacken ett trauma

Sveriges statsminister Ulf Kristersson talade på måndagskvällen under en minnesceremoni i Stora synagogan i Stockholm för att hedra offren för Hamas attack den 7 oktober i fjol, rapporterar TT.

- Attacken är ett trauma för många fler än de närmast anhöriga till de döda, sade Kristersson i sitt tal.

Under ceremonin talade även Israels ambassadör Ziv Nevo Kulman och Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet. Enligt TT var sammanlagt ett tiotal politiker på plats, däribland Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson.

Israels ambassadör Ziv Nevo Kulman i samtal med statsminister Ulf Kristersson.
Israels ambassadör Ziv Nevo Kulman i samtal med statsminister Ulf Kristersson (M). Foto: Fredrik Sandberg/TT
Markerad händelse

Huthirebellerna uppges ha avfyrat missiler mot centrala Israel

Huthirebellerna i Jemen uppger att man avfyrat två missiler mot militära mål i centrala Israel, nära staden Jaffa, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Uttalandet kommer kort efter att Israel meddelat att raketer från Jemen stoppats av det israeliska flygvapnet.

Minnesceremoni hålls i Tel Aviv

På måndagskvällen samlades familjer och vänner till offren för Hamas terrorattack för att delta i en minnesceremoni i Yarkon-parken i Tel Aviv. Av säkerhetsskäl får maximalt 2 000 personer delta vid minnesstunden, som också tv-sänds.

Ceremonin inleddes med en tyst minut och över 20 artister väntas uppträda.

Samtidigt blockerade demonstranter en huvudgata i Tel Aviv på måndagskvällen och krävde vapenvila och ett gisslanavtal, rapporterar Haaretz.

Familj och vänner till offren för Hamas terrorattack håller en tyst minut.
En tyst minut för att hedra offren hölls vid minnesceremonin i Tel Aviv. Jim Urquhart/AP/TT
Markerad händelse

IDF: Har träffat 120 Hizbollahmål - utfärdar varning

Israels militär (IDF) hävdar i ett uttalande på Telegram att landets flygvapen träffat över 120 Hizbollahmål i södra Libanon "inom en timme".

Mål tillhörande Hizbollahs kommandostyrka Radwan uppges bland annat ha träffats i attackerna.

Samtidigt har IDF utfärdat en brådskande varning där man uppmanar människor att undvika Libanons kust söder om floden Awali.

Israels militär meddelade också under kvällen att en "ny stängd militär zon" införs längs gränsen till Libanon, rapporterar Reuters.