Live

Senaste nytt om kriget i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Kriget har vidgats till Libanon – med flyg- och markanfall som enligt IDF ska vara riktade mot Hizbollah. SVT rapporterar live om säkerhetsläget.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Kriget har vidgats till Libanon – med flyg- och markanfall som enligt IDF ska vara riktade mot Hizbollah. SVT rapporterar live om säkerhetsläget.

Explosioner på himlen över Teheran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här skjuts robotar ner över Teheran – se bilderna från Israels attack mot Iran. Foto: AP

Senaste nytt om Hamas, Israel och konflikten i Mellanöstern

Två iranska soldater döda efter nattens angrepp

Två iranska soldater dog under nattens israeliska angrepp på Iran, rapporterar den statliga iranska nyhetsbyrån Irna. Angreppet var ett svar på Irans robotattack mot Israel den 1 oktober.

Överblick

Tack för alla intressanta och viktiga frågor. Nu måste jag tyvärr lämna chatten.

Jezz • Finns det en risk att Saudiarabien dras in i kriget mot Israel och "hjälpa" Iran? Man brukar ju säga "Min fiendes fiende är min vän".

Den risken är nog inte så stor. Saudi har fördömt Israels attacker inatt men Saudiarabien och Iran är ändå regionala fiender (även om de närmat sig varandra senaste tiden)

Hur kan Israel komma undan med att döda så många civila? • Thor

Israel har fått mycket hård kritik från omvärlden för att så många oskyldiga civila dödas i Gaza och i Internationella domstolen har Sydafrika anklagat Israel för folkmord.

Israel avvisar helt de anklagelserna.

Jocke A • Hej!
Tror du att det någonsin kommer bli fred och stabilt i Mellanöstern?

Just nu är det väldigt mörka tider här i Mellanöstern och det finns inget som tyder på en ljusning framöver. Tyvärr är jag pessimistisk och tycker väldigt synd om alla de människor här i Mellanöstern som drabbas så hårt av krig och konflikter som aldrig verkar ta slut.

Becca • Hur mkt tror du att USA varit inblandade kring hur Israels svar blev?

USA har nog haft mycket att säga till om. Det talades tidigare om att Israel skulle attackera Irans kärnenergiprogram eller oljeindustri. Men USA ville nog, enligt många bedömare, ha en mer begränsad attack med förhoppningen att Iran inte ska vedergälla.

Peter • Hej!
Är det helt stopp med humanitär insatser och bistånd till Gaza?

Det humanitära lidandet i Gaza är enormt. Alldeles för lite hjälp når de behövande. Samtidigt rasar kriget vidare och ingen ljusning finns i sikte.

Situationen i Gaza är en mänsklig katastrof.

Ingegerd • Till Samir: Vad vill Israel uppnå med anfall mot Iran, mot Libanon och fortsatta bombningar i Gaza? Vad har israelerna "vunnit" förutom några döda ledare på motståndarsidan? Var är vapenvilan och fredssamtalen ? Vad tycker israelerna?

Den nuvarande israeliska regeringens mål är att vinna militärt mot Hamas i Gaza och mot Hizbollah i Libanon. Men många israeler, palestinier, libaneser och andra menar att enda sättet att nå fred är genom en diplomatisk och politisk lösning.

Daniel • Hur kommer det sig att FN är så passiva? Attacker mot FN styrkor, attacker mot sjukvårdspersonal, uppenbara krigsbrott pågår. Väntar FN på ett nytt Jugoslavien? Med koncentrationsläger igen?
Ju mer handfatet FN står desto mer onyttigt verkar det.

Just den frågan får jag ofta från folk här i Mellanöstern. Faktum är ett FN-systemet är helt paralyserat och när det gäller hur FN:s säkerhetsråd är sammansatt och fungerar så blir det tyvärr inget slut på krigen.

Adrian • Hur kommer det sig att Israels anfall igår räknas som ett svar på Irans anfall den 1 Oktober när Irans anfall i sig skedde i respons till ett föregående Israeliskt anfall?

Israel och Iran har attackerat varandra flera gånger det senaste året och många är oroliga att våldsspiralen nu fortsätter och helt spårar ur. Människor jag pratar med; israeler, palestinier, libaneser och iranier är djupt oroade och många är rädda för ett större krig.

Jens • Har Israel luftförsvar att skydda sig mot ett motanfall från Iran?

Israel har ett omfattande luftförsvar - och häromveckan skickade USA ytterligare ett avancerat luftvärnssystem plus soldater. Men vi såg under Irans attack 1 oktober att flera mål i Israel träffades. Vid omfattande anfall med hundratals raketer eller missiler klarar inte det israeliska luftvärnet att skjuta ner allt.