Live

Senaste nytt om kriget i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Kriget har vidgats till Libanon – med flyg- och markanfall som enligt IDF ska vara riktade mot Hizbollah. SVT rapporterar live om säkerhetsläget.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Kriget har vidgats till Libanon – med flyg- och markanfall som enligt IDF ska vara riktade mot Hizbollah. SVT rapporterar live om säkerhetsläget.

Senaste nytt om Hamas, Israel och konflikten i Mellanöstern

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Netanyahu: Attack skadade Iran "allvarligt"

Israels attack mot Iran natten till lördagen skadade landet “allvarligt" och “uppnådde alla sina mål". Det säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, i ett första uttalande efter attacken.

- Vi lovade att vi skulle svara på den iranska attacken och på lördagen slog vi till. Attacken i Iran var precis och kraftfull, säger han under ett tal på söndagen.

Den israeliska attacken mot Iran, som bland annat riktades mot vapenfabriker, var ett svar på Irans attack mot Israel den 1 oktober, enligt Israel. Två iranska soldater dödades i lördagens attack.

(TT)

Överblick

Libanon: Ett 20-tal dödade i söndagens attacker

Minst 21 personer uppges ha dödats i israeliska attacker mot de södra delarna av Libanon under söndagen, enligt landets hälsodepartement.

Nio människor dödades i en attack mot Haret Saida, minst sju andra, varav en sjuksköterska och tre räddningsarbetare, dödades i byn Ain Baal och fem i Burj al-Shemali, enligt departementet.

Tidigare under söndagen uppmanade Israel invånare i 14 områden i södra Libanon att omedelbart evakuera.

"IDF vill inte skada er, för er egen säkerhet måste ni evakuera till norr om Awalifloden, omedelbart", skrev Avichay Adraee, IDF:s arabisktalande talesperson, på X.

Oljepriserna faller efter attacker mot Iran

Priset på olja har fallit med mer än 5 procent på världsmarknaden när handeln öppnar i Asien, efter helgens israeliska attacker mot Iran, rapporterar Bloomberg.

Ett fat Nordsjöolja, Brent, kostar på måndagsmorgonen 73 amerikanska dollar och amerikansk WTI-olja handlas för ungefär 68 dollar.

Under natten till lördagen attackerade israeliska stridsflyg flera militära mål i Iran som svar på Irans robotattack den 1 oktober.

(SVT/TT)

Markerad händelse

Egypten: Föreslår två dagars vapenvila

Egypten har lagt fram ett förslag om två dagars vapenvila i Gaza, och att fyra av Hamas gisslan ska friges. Det säger president Abd al-Fattah al-Sisi i ett uttalande.

Varken Israel eller Hamas har kommenterat uttalandet. Tidigare under söndagen kom uppgifter om att samtal om vapenvila ska hållas i Qatar under söndagen.

Det har också rapporterats att Hamas kommer att föreslå en uppgörelse där den israeliska gisslan som fördes till Gaza den 7 oktober förra året släpps i utbyte mot att Israel drar sig tillbaka från Gaza och släpper palestinska fångar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Iranier om Israels attack: "Varför kan vi inte få leva i fred?"

Under natten mot lördag utförde Israel attacker mot militära mål i Iran. Hör iranier i Teheran om rädslan för att bli indragna i ett storkrig.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Attacker mot kuststad i södra Libanon 

Minst nio personer har dödats och 25 skadats i israeliska flygattacker på söndagen mot kuststaden Sidon i södra Libanon. Det enligt det libanesiska hälsodepartementet.

Enligt statliga medier skedde attackerna i stadsdelen Haret Saida. Sidon ligger mellan städerna Tyre och Beirut, som Israel genomfört en rad anfall mot den senaste månaden.

Tidigare under söndagen uppmanade Israel invånare i 14 samhällen i södra Libanon att omedelbart evakuera.

Samtidigt ska enligt Israel 75 raketer ha avfyrats från Libanon och in i Israel under dagen, där militären ska ha skjutit ner de flesta av raketerna.

Markerad händelse

Uppgifter: Hamas föreslår att gisslan släpps i utbyte mot att Israel lämnar Gaza

Hamas kommer att föreslå en uppgörelse där den israeliska gisslan som fördes till Gaza den 7 oktober förra året släpps i utbyte mot att Israel drar sig tillbaka från Gaza och släpper palestinska fångar, rapporterar Haaretz med hänvisning till källor till den arabiska tidningen Asharq Al-Awsat.

Förslaget ska läggas fram under fredssamtalen i Qatar.

En tongivande medlem inom Hamas säger till tidningen att man är öppen för nya förslag från de medlande länderna, men att Hamas "föredrar en omfattande uppgörelse som kommer leda till ett slut på kriget".

Omkring 40 döda i norra Gaza

Omkring 40 personer dog i israeliska angrepp mot Beit Lahiya i norra Gaza i helgen, uppger hälsomyndigheterna i det Hamasstyrda Gaza enligt CNN.

Därtill ska runt 80 personer ha skadats.

Försvarsminister: Eftergifter nödvändiga för att få hem gisslan

Israels försvarsminister, Yoav Gallant, sa under en minnesceremoni i dag att "smärtsamma eftergifter" behövs för att få hem dem som är kvar i Gaza efter att ha kidnappats av Hamas den 7 oktober förra året.

- Alla mål kan inte uppnås enbart genom militära operationer. För att genomföra vår moraliska plikt och föra hem gisslan måste vi göra smärtsamma eftergifter, sa Gallant enligt The Guardian.

Drygt 60 ur gisslan tros fortfarande vara i Gaza och vid liv. Därtill tros kropparna efter omkring ytterligare 30 finnas kvar i Gaza.

Gallant sa också att Iran inte längre kan ha någon effektiv användning av varken Hamas eller Hizbollah mot Israel.

Markerad händelse

Uppgifter: Samtal om vapenvila idag

Chefer inom amerikanska CIA och israeliska Mossad kommer att träffa Qatars premiärminister premiärminister Mohammed bin Abd al-Rahman Al Thani. Det för att inleda samtal om ett kortare eldupphör i Gaza, frisläppande av ett antal ur gisslan och palestinska fångar, rapporterar Reuters med hänvisning till en insatt källa.

Samtalen ska enligt uppgifterna genomföras i Doha under söndagen och ha som mål att försöka få Israel och Hamas att gå med ett kort uppehåll i striderna. Vapenvilan skulle kunna bli kortare än en månad men med förhoppningen om ett mer permanent avtal, enligt källan.

Markerad händelse

Ny evakueringsorder för södra Libanon 

Den israeliska militären uppmanar invånare i 14 libanesiska byar att omedelbart lämna sina hem och flytta sig norrut, bortom floden Awali, rapporterar Reuters.

Floden ligger ungefär 60 kilometer från gränsen och 30 kilometer från Beirut. Det är flera mil längre in i Libanon än en konfliktlinje som FN:s säkerhetsråd drog vid Litanifloden efter kriget 2006.

Runt en femtedel av Libanons befolkning på över fem miljoner människor har lämnat sina hem, enligt en talesperson för FN:s flyktingorgan Unhcr.