Live

Senaste nytt om kriget i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Kriget har vidgats till Libanon – med flyg- och markanfall som enligt IDF ska vara riktade mot Hizbollah. SVT rapporterar live om säkerhetsläget.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Kriget har vidgats till Libanon – med flyg- och markanfall som enligt IDF ska vara riktade mot Hizbollah. SVT rapporterar live om säkerhetsläget.

En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen visar en person med kort, ljust hår iförd en svart skjorta, stående framför en blå bakgrund. Den högra sektionen visar en soldat iförd militärkläder och hjälm, som sitter på en bepansrad fordon med kamouflagefärg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
USA, Qatar och ett långt inbördeskrig har skapat unika förutsättningar för Libanons egna trupper. Foto: Sebastian Comar Alm

Senaste nytt om Hamas, Israel och konflikten i Mellanöstern

Tusentals tvingas lämna sina hem i norra Gaza

Israels fortsätter de hårda striderna i norra Gaza och beordrar tusentals palestinier att lämna området.

I Beit Lahia har minst 15 personer dödats i en israelisk drönarattack, skriver den palestinska nyhetsbyrån Wafa på Telegram.

Beit Lahia har belägrats av israeliska styrkor i över två veckor. I lördags dödades ett stort antal människor när en israelisk flygattack lade flera bostadshus i området i ruiner. Närmare 90 palestinier rapporteras dödade eller saknade efter det anfallet.

Även i Jabalia i norra Gaza, nära Beit Lahia, har flera personer dödats i israeliska angrepp på tisdagen, enligt Wafa.

Israels militär meddelar att tusentals civila evakuerats från Jabalia-området och att tiotals personer som Israel kallar terrorister gripits bland folkmassan.

"Tio terrorister som utgjorde ett hot" dödades i ett anfall, meddelar Israel vidare.

Israeliska tidningen Haaretz har publicerat en bild som uppges visa flygblad som uppmanar invånarna i Beit Lahia att lämna området. (TT)

Överblick

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Bilder från Jabalia i norra Gaza. Israels militär meddelade på tisdagen att tusentals civila evakuerats från området och att tiotals personer som uppges vara terrorister gripits bland folkmassan, skriver TT.

Markerad händelse

Hizbollah: Inga förhandlingar så länge strider pågår

Hizbollah kommer inte att delta i några förhandlingar medan strider med Israel pågår, sa en talesperson för gruppen på en presskonferens i Libanons södra förorter i dag tisdag, rapporterar Reuters.

I samma uttalande sa den terrorstämplade shiamilisen att den håller Israel ansvarigt för tillfångatagna medlemmars välmående. Gruppen tog samtidigt på sig ansvaret för att ha attackerat den israeliske premiärminister Benjamin Netanyahus semesterboende i helgen.

Netanyahu var inte på plats vid tillfället, men beskrev händelsen som ett mordförsök.

Enligt BBC:s Mellanösternkorrespondent fick pressträffen avbrytas 15 minuter in på grund av en evakueringsorder från den israeliska militären som gällde byggnader i närheten.

Unrwa uppmanar till tillfällig vapenvila

Chefen för FN:s organ för palestinska flyktingar, Unrwa, uppmanade på tisdagen till en tillfällig vapenvila så att människor kan lämna norra Gaza. Unrwa har tidigare sagt att det saknas mat och medicinsk utrustning i området.

"I norra Gaza väntar människor bara på att dö. De känner sig övergivna, utan hopp och ensamma", skriver Philippe Lazzarini på X.

"Jag kräver en omedelbar vapenvila, även om det gäller några få timmar, för att göra det möjligt för familjer som önskar lämna området och komma till säkrare platser att göra det", fortsatte han.

USA har krävt av Israel att låta mer hjälp nå Gaza, vilket Israel säger att man har gjort. Palestinska sjukvårdsmyndigheter säger dock att ingen hjälp nått dem.

Markerad händelse

Nya angrepp vid Tyros

Under tisdagsförmiddagen beordrade Israel samtliga invånare i ett samhälle i närheten av den antika staden Tyros i södra Libanon.

"För er egen säkerhet måste ni utrymma era hem och flytta minst en kilometer utanför staden", meddelar den israeliske militärens talesperson Avichay Adraee på X och säger att alla i närheten av Hizbollahanläggningar riskerar sina liv.

Därefter rapporterar Libanons statliga nyhetsbyrå NNA att "en serie angrepp" inletts, runt lunchtid. Svart rök syns stiga från byn i filmklipp från AFP.

Tisdagens attacker kommer efter ett intensivt dygn dessförinnan. Enligt Israel attackerades över 230 platser i Libanon och Gaza under måndagen och natten till tisdagen. (TT)

USA:s utrikesminister Antony Blinken vinkar på väg in i flygplan mot blå himmel i bakgrunden.
USA:s utrikesminister Antony Blinken går ombord planet till Israel på väg mot regionen för sin elfte resa dit det senaste året. Blinken hoppas få till samtal om vapenvila. Foto: Nathan Howard/AP/TT

Sten • "...nära sjukhus", hur nära? Nu har SvT gått över gränsen för anständigt rapporterande. Det var säkert "nära" även något annat. En lekplats kanske? Var går "nära"-gränsen? 100 meter, 1 km? 1 mil?

Sjukhusets parkeringsplats, enligt Reuters. Medan The Guardian skriver att det var utanför entrén. Det ena utesluter naturligtvis inte det andra. Båda har personer på sjukhuset som källa.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hizbollah: Har attackerat Israel

Hizbollah säger att man under morgonen har attackerat en underrättelsebas utanför Tel Aviv i Israel, rapporterar Reuters.

Raketer ska också ha avfyrats mot en israelisk flottbas väst om Haifa.

Flyglarm ljuder i Tel Aviv och på platser i centrala och norra Israel, rapporterar tidningen Haaretz. Inga skador har rapporterats och ett stort antal raketer har skjutits ned, enligt uppgifter från militären.

Flygplats drabbad efter israeliskt anfall

Libanesisk media har rapporterat om minst 13 attacker mot Beiruts södra delar under natten mot tisdag.

Beiruts enda internationella flygplats fick problem och plan fick landa på andra landningsbanor efter en träff i närområdet, enligt Times Of Israel.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Israeliskt anfall nära Beiruts största sjukhus

Minst 13 personer har dött och 57 skadats i ett israeliskt anfall nära Hariri sjukhuset i Beirut, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Hariri sjukhuset är det statliga huvudsjukhuset i Beirut, beläget i huvudstadens södra delar.