Live

Senaste nytt om kriget i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Kriget har vidgats till Libanon – med flyg- och markanfall som enligt IDF ska vara riktade mot Hizbollah. SVT rapporterar live om säkerhetsläget.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Kriget har vidgats till Libanon – med flyg- och markanfall som enligt IDF ska vara riktade mot Hizbollah. SVT rapporterar live om säkerhetsläget.

Senaste nytt om Hamas, Israel och konflikten i Mellanöstern

Iran: Kommer svara med alla tillgängliga verktyg

Iran kommer att använda "alla tillgängliga verktyg" för att svara på helgens israeliska attack. Det säger iranska utrikesdepartementets talesperson, Esmaeil Baghaei, på måndagen, enligt Reuters.

Det var under natten till lördagen som israelisk militär genomförde ett flyganfall mot Iran, i vilket fyra iranska militärer uppges ha dödats, enligt den statliga iranska nyhetsbyrån Irna. Angreppet beskrivs som en hämnd för Irans attacker mot Israel den 1 oktober.

Omvärlden manar nu till återhållsamhet och till exempel Storbritannien har sagt att Iran inte bör svara på det senaste angreppet. Även USA uppmanar de båda länderna att få ett slut på angreppen.

Satellitfotot från Planet Labs PBC visar skadade byggnader vid Irans militärbas Khojir utanför Teheran, Iran, lördagen den 26 oktober. Foto: Planet Labs PBC/AP/TT

Överblick

Markerad händelse

Uppgifter: Israel har gripit ”all medicinsk personal” på Gaza-sjukhus

Gazas hälsodepartement säger att Israel har ”gripit och deporterat all medicinsk personal” på Kamal Adwan-sjukhuset, på norra Gazaremsan, förutom en barnläkare, rapporterar Al Jazeera.

”Departementet vädjar till internationella institutioner att snabbt skicka medicinska team till sjukhuset”, skriver man i ett uttalande, enligt Reuters.

Hälsodepartementet uppmanar också alla med medicinsk kunskap att hjälpa till på sjukhuset för att ”rädda så många sårade och sjuka som möjligt”.

Sjukhuset är ett av få återstående i regionen, och är överfyllt med patienter, efter den israeliska militärens snart månadslånga markinvasion i norr.

Israelisk militär omringade Kamal Aswan-sjukhuset på fredagen. Bilden är tagen på neonatalavdelningen den 26 oktober. Foto: AFP

Norges statsminister: "Barbari"

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) intervjuas i den norska tidningen VG om situationen i Gaza.

Intervjun sker kvällen före Nordiska rådets möte på Island som börjar idag, där även statsminister Ulf Kristersson (M) och utrikesminister Maria Malmer Stenegard (M) deltar.

Han säger att det är viktigt att situationen i Gaza inte "försvinner i storpolitikens fyrkantiga språk".

Han tar upp den internationell humanitära rätten och dess lagar, och menar att det inte skiljs mellan civila och militära personer i Gaza.

– När de bryts, som i Gaza, så är vi inne i barbariet.

Norges regering har återkommande kritiserat Israels agerande i kriget mot Hamas.

Irak fördömer genande israeliska bombplan

Irak fördömer att Israel passerade landets luftrum vid lördagens anfall mot Iran, i en protest skickad till FN:s generalförsamling och generalsekreterare.

Den irakiska regeringstalespersonen Bassim Alawadi fördömer "den sionistiska entitetens flagranta kränkning av Iraks luftrum och suveränitet".

Regeringen säger också att man kommer att ta upp händelsen med Israels nära allierade USA.

(SVT/TT)

Markerad händelse

Libanon: Ett 20-tal dödade i söndagens attacker

Minst 21 personer uppges ha dödats i israeliska attacker mot de södra delarna av Libanon under söndagen, enligt landets hälsodepartement.

Nio människor dödades i en attack mot Haret Saida, minst sju andra, varav en sjuksköterska och tre räddningsarbetare, dödades i byn Ain Baal och fem i Burj al-Shemali, enligt departementet.

Tidigare under söndagen uppmanade Israel invånare i 14 områden i södra Libanon att omedelbart evakuera.

"IDF vill inte skada er, för er egen säkerhet måste ni evakuera till norr om Awalifloden, omedelbart", skrev Avichay Adraee, IDF:s arabisktalande talesperson, på X.

Oljepriserna faller efter attacker mot Iran

Priset på olja har fallit med mer än 5 procent på världsmarknaden när handeln öppnar i Asien, efter helgens israeliska attacker mot Iran, rapporterar Bloomberg.

Ett fat Nordsjöolja, Brent, kostar på måndagsmorgonen 73 amerikanska dollar och amerikansk WTI-olja handlas för ungefär 68 dollar.

Under natten till lördagen attackerade israeliska stridsflyg flera militära mål i Iran som svar på Irans robotattack den 1 oktober.

(SVT/TT)

Markerad händelse

Egypten: Föreslår två dagars vapenvila

Egypten har lagt fram ett förslag om två dagars vapenvila i Gaza, och att fyra av Hamas gisslan ska friges. Det säger president Abd al-Fattah al-Sisi i ett uttalande.

Varken Israel eller Hamas har kommenterat uttalandet. Tidigare under söndagen kom uppgifter om att samtal om vapenvila ska hållas i Qatar under söndagen.

Det har också rapporterats att Hamas kommer att föreslå en uppgörelse där den israeliska gisslan som fördes till Gaza den 7 oktober förra året släpps i utbyte mot att Israel drar sig tillbaka från Gaza och släpper palestinska fångar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Iranier om Israels attack: "Varför kan vi inte få leva i fred?"

Under natten mot lördag utförde Israel attacker mot militära mål i Iran. Hör iranier i Teheran om rädslan för att bli indragna i ett storkrig.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Attacker mot kuststad i södra Libanon 

Minst nio personer har dödats och 25 skadats i israeliska flygattacker på söndagen mot kuststaden Sidon i södra Libanon. Det enligt det libanesiska hälsodepartementet.

Enligt statliga medier skedde attackerna i stadsdelen Haret Saida. Sidon ligger mellan städerna Tyre och Beirut, som Israel genomfört en rad anfall mot den senaste månaden.

Tidigare under söndagen uppmanade Israel invånare i 14 samhällen i södra Libanon att omedelbart evakuera.

Samtidigt ska enligt Israel 75 raketer ha avfyrats från Libanon och in i Israel under dagen, där militären ska ha skjutit ner de flesta av raketerna.

Markerad händelse

Uppgifter: Hamas föreslår att gisslan släpps i utbyte mot att Israel lämnar Gaza

Hamas kommer att föreslå en uppgörelse där den israeliska gisslan som fördes till Gaza den 7 oktober förra året släpps i utbyte mot att Israel drar sig tillbaka från Gaza och släpper palestinska fångar, rapporterar Haaretz med hänvisning till källor till den arabiska tidningen Asharq Al-Awsat.

Förslaget ska läggas fram under fredssamtalen i Qatar.

En tongivande medlem inom Hamas säger till tidningen att man är öppen för nya förslag från de medlande länderna, men att Hamas "föredrar en omfattande uppgörelse som kommer leda till ett slut på kriget".