Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här ger statsvetaren Göran von Sydow en analys på resultaten från den första omgången i det franska valet. Foto: SVT Direkt

Statsvetaren om första omgången i franska valet: ”Ett chockresultat i någon mening”

Uppdaterad
Publicerad

Ytterhögerpartiet Nationell samling blir största parti i det franska parlamentsvalets första omgång, enligt preliminära siffror från inrikesdepartementet.

Ett resultat som enligt statsvetare kan få ”internationella konsekvenser” – oavsett om det håller i sig.

Ytterhögern och yttervänstern är kvällens stora vinnare i det franska valets första omgång. Det visar visar preliminära siffror.

von Sydow: ”Kan få konsekvenser”

Högernationalistiska Nationell samling får 29,2 procent av rösterna, följt av vänsteralliansen NFP:s 28 procent. President Macrons mittenallians Tillsammans rankar trea med 20 procent.

Val i Frankrike 2024

– Det är ett chockresultat i någon mening att Nationell samling faktiskt blir klart största parti i franska valet, säger statsvetaren Göran von Sydow.

Han menar samtidigt att valresultatet kan få internationella konsekvenser för det europeiska samarbetet – oavsett hur det går i valets andra omgång.

– I alla händelser är Macron försvagad, och han ansvarar för utrikespolitiken, säger han.

Barrling: Svårt att säga att Macron är nöjd

Enligt statsvetaren Katarina Barrling kunde valet ha gått sämre för Macrons mittenallians. Samtidigt tror hon att det är svårt att säga att han är nöjd med valresultatet.

– Han är en extrem tävlingsmänniska och verkar drivas av utmaningar. Han vill skapa ett nytt läge, så uppfattar jag det hela.

Frankrike är ett stort land som har en tung symbolisk roll i EU som ett av grundarländerna. Europaparlamentet har även fått ökad makt under de senaste åren samtidigt som Frankrike sitter på många poster vilket innebär att fransk politik får en stor betydelse, menar Barrling.

– Om det blir så att Frankrike får en premiärminister som tillhör Nationell samling, som är ett EU-skeptiskt parti, även om man har tonat ner det den senaste tiden. Macron är en stor EU-entusiast så det skulle vara en enorm svängning.

Andra valomgången 7 juli

Nästa söndag är det den andra valomgången.

– Nu på tisdag kväll kommer det att klarna vilka kandidater som inte är bland de två främsta och kanske drar sig tillbaka för att skapa möjlighet för samling mot Nationell samling, säger Barrling:

– Samtidigt är det extra komplicerat för att det nu inte handlar om att rösta på mittenalternativet utan det kan i många valkretsar också innebära att man röstar på vänsterblocket vilket täcker in både extremvänster och socialdemokrater. Många känner lika stor avsky för Nationell samling som extremvänstern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Frankrike 2024

Mer i ämnet