Två svenska medborgare greps ombord på ett tåg på Köpenhamns centralstation. Dansk polis omhändertog bevisföremål från tåget. Foto: Johan Nilsson/TT

Svenska tonåringar häktade för explosioner i Köpenhamn

Uppdaterad
Publicerad

Två svenska tonåringar, 16 och 19 år gamla, har häktats misstänkta för inblandning i två explosioner nära Israels ambassad i Köpenhamn, rapporterar TT. Enligt åklagaren har svenskarna inte agerat ensamma. Polisen ska nu utreda om händelsen utgör ett terrorbrott.

Under natten till onsdagen skedde två explosioner nära Israels ambassad i Köpenhamn. Efter händelsen greps tre unga svenska medborgare. Två av dem greps på ett tåg som skulle avgå mot Tyskland under en insats på centralstationen i Köpenhamn.

Strax efter klockan 13 på torsdagen kom beskedet att de två svenskarna, 16 och 19 år gamla, har häktats efter en förhandling i Köpenhamns tingsrätt. Båda nekar till brott. Båda två är hemmahörande i Stockholmsområdet, enligt uppgifter till SVT.

De misstänks för olaga vapeninnehav och för att ha orsakat explosionerna. Åklagaren Søren Harbo säger att misstankarna rör innehav och transport av fem handgranater med tillhörande sprängladdningar, varav två utlöstes på ett tak, rapporterar danska TV2.

Søren Harbo uppger för TT att tonåringarna inte har agerat ensamma, men vill inte gå närmare in på vilka de skulle ha samarbetat med eller om händelsen är kopplad till gängkriminalitet.

Inför förhandlingen sade han enligt danska medier att en viktig del i utredningen blir att undersöka om motivet bakom sprängningarna kan utgöra ett terrorbrott.

En släppt

Den tredje gripne svensken, en 19-årig man, har släppts på fri fot, och är inte längre misstänkt, säger åklagaren till TT.

Ingen person skadades vid explosionerna, men det blev skador på en närliggande byggnad. Motivet är fortfarande oklart och det är för tidigt att säga om ambassaden var målet, enligt polisen.

– Det är en allvarlig händelse, och vi utreder den fortfarande, säger Brian Belling, vid Köpenhamnspolisen, i ett pressmeddelande.

Dåd i Stockholm

Köpenhamnspolisen uppgav på onsdagen att man utreder om explosionerna har koppling till skottlossningen mot Israels ambassad i Stockholm på tisdagskvällen.

Enligt uppgift till SVT ska dåden ha utförts på uppdrag av Foxtrot-nätverket. Det är också en hypotes som polisen uppges ha – baserat på tillvägagångssättet.

”Oerhört allvarligt”

Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) säger att man står i kontakt med ambassadpolisen och följer utvecklingen ”mycket nära”.

– Jag ser oerhört allvarligt på detta. Vi har sett en mycket oroväckande utveckling sedan den 7 oktober, en ökad antisemitism och ett försvårat säkerhetsläge. Vi har också stärkt polisens bevakning vid viktiga judiska intressen och den israeliska ambassaden, säger hon till SVT.

Två explosioner inträffade nära Israels ambassad i Köpenhamn under natten till onsdag. Tre svenskar i åldrarna 15-20 år har gripits misstänka för inblandning meddelar Köpenhamnspolisen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här grips tre svenska män – efter explosioner nära Israels ambassad i Köpenhamn. Foto: DR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.