Tidningens redaktör Alan Rusbridge redogör på tidningens sajt för hur hoten framförts vid flera möten med regeringstjänstemän, sedan tidningen publicerat läckta dokument från den amerikanske underrättelseanalytikern Snowden.
Upptrappad konflikt med myndigheterna
Senare kom två säkerhetsagenter till tidningshuset för att personligen övervaka hur hårddiskar med läckta dokument ”pulveriserades” i källaren.
Rusbridge försäkrar dock att The Guardian kan fortsätta att publicera Snowdens avslöjanden, från utlandet.
Tidningens beslut att offentliggöra hotet från myndigheterna verkar vara det senaste steget i en upptrappad konflikt med myndigheterna kring rapporteringen om USA:s och Storbritanniens elektroniska övervakning.
”Inte på uppmaning av USA:s regering”
I söndags kvarhölls David Miranda, partner till den amerikanske journalisten Glenn Greenwald som Edward Snowden läckte information till, i nio timmar på Heathrow-flygplatsen med hänvisning till terrorlagar. Han fråntogs bland annat sin mobiltelefon, bärbara dator och kamera.
Miranda hade besökt en amerikansk dokumentärfilmare i Tyskland som samarbetat med Greenwald och The Guardian om Snowden-dokumenten. Vita huset bekräftar att de kontaktades av brittiska myndigheter när dessa märkte att Miranda stod med på passagerarlistan, men sade att de inte haft något med gripandet att göra.
– Detta är ett beslut som fattades av den brittiska regeringen utan inblandning – och inte på uppmaning av – USA:s regering, sade Vita husets talesman Josh Earnest, enligt The Guardian.
Ett ovanligt gripande
Den brittiska polisen Scotland Yard försvarar gripandet av Miranda och säger att det var ”lagligt och förfarandemässigt välgrundat”, skriver BBC.
Scotland Yard har inte klargjort på vilka grunder som Miranda hölls kvar, men sade i ett uttalande på måndagskvällen att proceduren var ”nödvändig och proportionerlig”.
Storbritanniens oberoende inspektör för terrorlagstiftning, David Anderson, beskriver gripandet som ”ovanligt” och vill att landets antiterrorlagar ses över.
Enligt Anderson hålls bara 40 av de uppåt 70.000 personer som förhörs under terrorlagarna längre än sex timmar.
David Miranda kommer att vidta rättsliga åtgärder för att hindra myndigheterna att undersöka den elektroniska utrustning som myndigheterna konfiskerade från honom, uppger BBC.