Pavel Durov

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Telegram-grundaren Pavel Durov har gått från att vara ”Rysslands Mark Zuckerberg” till en yttrandefrihetsfanatiker i exil. Men vem är han? Foto: Reuters

Vem är Pavel Durov?

Publicerad

Telegram-grundaren Pavel Durov har gått från att vara ”Rysslands Mark Zuckerberg” till en yttrandefrihetsfanatiker i exil. Men vem är han?

Pavel Durov föddes 1984 i Sankt Petersburg. Som ung lärde han sig koda och tillsammans med sin bror skapade han plattformen Vkontakte. Sajten som grundades 2006 blev en av Rysslands populäraste sociala medier-plattformar och jämförs ofta med Facebook.

2014 lämnade han både Vkontakte och Ryssland och gick offentligt ut med att han ska ha trotsat en order från ryska säkerhetstjänsten FSB om att lämna ut användardata från plattformen.

Efter att ha lämnat plattformen satsade han istället på sitt sidoprojekt, den krypterade chattappen Telegram. Men i slutet av augusti greps han i Frankrike anklagad för att genom bristande moderering i appen ha möjliggjort en rad grova brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.