Att ha bott i Finland är inte alltid ett krav för finskt medborgarskap utan i vissa fall kan man till exempel ha ”ärvt” medborgarskapet av sina finska föräldrar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Reportern Hanna Paimela förklarar hur man tar reda på om man är finsk medborgare. Foto: SVT/Henrik Gustafsson

Har du finskt medborgarskap utan veta om det? Så här tar du reda på det

Publicerad

Många sverigefinländare har finskt medborgarskap utan att någonsin ha bott i Finland. Hur ska man veta om man är finsk medborgare och berättigad till ett finskt pass? SVT Uutisets reporter förklarar.

Att ha bott i Finland är inte alltid ett krav för finskt medborgarskap utan i vissa fall kan man till exempel ha ”ärvt” medborgarskapet av sina finska föräldrar. Därför kan en sverigefinländare vara finsk medborgare utan att någonsin ha tänkt på det.

Du kan ha fått det finska medborgarskapet genom din finska mamma eller pappa till och med utan att de har registrerat dig som barn hos de finska myndigheterna. Så här tar du reda på det:

Steg 1: Kolla om du finns i den finska folkbokföringen

Kontakta först den finska Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata och be dem leta upp dig i befolkningsdatasystemet. Det gör du lättast genom att använda finskt bank-id.

Det är dock få sverigefinländare som har finska bankuppgifter utan att ha bott i Finland och det går att kontrollera personuppgifterna även genom att fylla i myndighetens formulär. Då måste du se till att myndigheten har din aktuella adress eftersom utdraget om dina uppgifter kommer att skickas per brev till din hemadress. Servicen är kostnadsfri.

Observera att även informationen om ditt medborgarskap i befolkningsdatasystemet kan vara felaktig om du inte har sett till att hålla den finska myndigheten uppdaterad. Det är varje medborgares eget ansvar.

Steg 2: Begär bestämmande av medborgarskapsstatus

Om du inte finns i befolkningsdatasystemet är nästa steg att kontakta finska Migrationsverket. Genom att fylla i formuläret Begäran om bestämmande av medborgarskapsstatus och genom att skicka de begärda dokumenten kan du få reda på om du har rätt till finskt medborgarskap enligt lag. Detta kostar 100 euro.

Det är även möjligt att du har råkat bli av med medborgarskapet till exempel genom att bli medborgare i Sverige eller något annat land före juni 2003. Det var nämligen först då Finland godkände flerfaldigt medborgarskap (dubbelt medborgarskap).

Genom att begära bestämmande av medborgarskapsstatus får du också reda på ifall det är möjligt att återfå ditt finska medborgarskap. Det kan vara så om du har bott i ett annat nordiskt land såsom i Sverige i sju sammanhängande år innan du fyllde 22 år.

Hur kan man skaffa ett finskt pass?

Om det visar sig att du enligt lag är berättigad till finskt medborgarskap, kan du skaffa ett finskt pass men kom ihåg att uppdatera dina personuppgifter i det finska befolkningsdatasystemet innan du fyller i ansökan.

Så här registrerar du ditt barn hos finska myndigheter

  • Ett barn fött i Sverige får finskt medborgarskap automatiskt om barnets biologiska mamma är finsk medborgare eller barnets pappa är finsk medborgare och gift med barnets biologiska mamma
  • Om endast pappan till barnet är finsk medborgare och han är inte gift med barnets mamma vid barnets födsel, får barnet inte medborgarskap automatiskt. Då måste barnet anmälas till finska Migrationsverket genom medborgarskapsanmälan
  • För att barnet som är berättigat till finskt medborgarskap ska få ett finskt personnummer och därigenom ett finskt pass, måste man registrera barnet hos Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. I samband med registreringen måste man skicka in ett personbevis utfärdat av Skatteverket i Sverige. Personbeviset ska visa barnets födelsedatum och föräldrar. Personbeviset ska skickas in elektroniskt (genom att skannas) eller per brev i original med Skatteverkets stämpel.
  • Finska medborgare och i detta fall barnets mamma eller pappa ska själva se till att personuppgifterna uppdateras hos Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Enligt rekommendationer ska man registrera sitt barn så fort hen är född.

Källor: Migrationsverket i Finland samt finska Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.