I ett år präglat av extremväder rapporterar Copernicus att 2024 med största sannolikhet blir det varmaste året i historien. De senaste mätningarna visar en ihållande temperaturökning, smältande havsisar och ovanliga vädermönster världen över.
Oktober 2024 var den näst varmaste oktober någonsin, med en global yttemperatur på i genomsnitt 15,25 grader Celsius – nära en grad över medelvärdet för åren 1991–2020.
Snabb ökning sedan mänsklig klimatpåverkan startade
De senaste 16 månaderna har hela 15 av dem visat en global medeltemperatur som överstiger 1,5 grader över förindustriell nivå, en stark signal på klimatförändringarnas snabba utveckling.
– Det är nu praktiskt taget säkert att 2024 blir det varmaste året någonsin och det första året som överskrider 1,5 grader över förindustriell nivå, säger Samantha Burgess, biträdande chef för Copernicus.
Smältande havsis, extrem nederbörd och torka
Även havstemperaturerna har legat på extrema nivåer – oktober 2024 uppmättes till 20,68 °C, vilket gör den till den näst varmaste oktobermånaden för världshaven. Samtidigt har is-utbredningen i både Arktis och Antarktis nått kritiskt låga nivåer.
Extrem nederbörd ledde till kraftiga översvämningar på Iberiska halvön, i norra Italien och i Svartahavsregionen, med över 200 dödsfall i Valencia, Spanien. Samtidigt har torkan i östra Europa, stora delar av USA och centrala Australien förvärrats, vilket nu påverkar ett rekordantal människor i USA.
– Detta markerar en ny milstolpe i de globala temperaturrekorden och bör fungera som en katalysator för att höja ambitionen inför den kommande klimatkonferensen COP29, säger Samantha Burgess.