När forskare säger fördubblad risk, och 70 procents ökad sjuklighet, når det direkt nyheternas förstasidor. Så är det också med studien från Skottland om den nya deltavarianten, som nyss publicerades. Men granskar man siffrorna i studien handlar det fortfarande om små siffror och en fördubbling från en mycket låg nivå.
Forskarna bakom studien har granskat de drygt 19 000 nya coronafall som registrerats i området under april och maj i år. Av dessa behövde 377 personer läggas in på sjukhus för vård. Knappt hälften av de inlagda, 134 personer, bar på den nya deltavarianten. Utifrån den siffran, 134 personer, har man sen räknat ut att behovet av sjukhusvård är dubbelt så stort för den som smittats av delta.
Fått fäste bland yngre
Det är alltså ett litet underlag och osäkerheten kring slutsatserna blir därför fortfarande stor.
Studien visar också att det nästan bara är ovaccinerade som smittats av deltavarianten. Även om vaccinet är något mindre effektivt ger det fortfarande mellan 60-79 procents skydd mot deltavarianten, förutsatt att man tagit två sprutor.
Det är framförallt bland yngre som deltavarianten nu fått fäste, just för att dessa grupper fortfarande är ovaccinerade även i Storbritannien. Även vuxna har smittats med deltavarianten, men det beror på att det fortfarande finns en stor grupp människor i Skottland ännu inte är fullvaccinerade. I juni hade knappt 40 procent av den vuxna befolkningen fått två sprutor.
Farligare mutationer
Men det finns en annan oroande faktor med deltavariantens snabba spridning: En mutation som får fäste kan i sin tur leda till fler mutationer som leder till ännu fler mutationer. Bit för bit kan nya virusvarianter utvecklas som tar oss allt längre från de ursprungliga varianterna som vaccinen vi har idag har utvecklats för att skydda oss mot.
Jag ringer virologen Niklas Arnberg vid universitetet i Umeå, och når honom mitt under hans arbete med att ta fram mediciner mot coronaviruset. Han tycker det finns anledning till oro för deltavarianten: Lyckas vi inte bromsa deltas utbredning finns risken att det så småningom kommer nya varianter som dagens vaccin faktiskt inte biter på. Då skulle vi vara tillbaka på rutan noll igen, säger Arnberg.
”Vaccinerna fortfarande effektiva”
Virologen Ali Mirazimi, som arbetar med att ta fram nya coronavaccin, håller med om att risken med delta är att den banar väg för nya mutationer. Däremot tror han att viruset inte kommer att lyckas mutera så kraftigt att vaccinerna blir helt overksamma, även om effekten försämras en del.
I morgon presenterar Folkhälsomyndigheten ny information över hur deltavarianten spridit sig i Sverige. I Storbritannien, där delta tagit över helt, har myndigheterna beslutat att pausa lättnaderna av restriktionerna. Frågan vi måste orka ta ställning till nu är om det verkligen är rätt tidpunkt att lätta så mycket mer på restriktionerna här hemma i Sverige när vi vet att deltavarianten är på uppgång även här.
Att stoppa varianten deltas spridning är nödvändigt. För att lyckas med det måste vaccineringarna fortsätta och fullföljas. Till dess att vi är fullvaccinerade bör vi göra det vi vet att vi ska göra. Hålla avstånd och tvätta händerna.