Att sova ut på helgen räcker inte alltid. Foto: TT

Att sova ikapp på helgerna räcker inte

Uppdaterad
Publicerad

De som sover för lite på vardagarna och försöker ta igen sömnen på helgerna kan få ökad risk att drabbas av diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Kroppen behöver fler nätter för att återhämta sig.

Det finns många hälsorisker med att sova för lite och en studie från University of Colorado Boulder visar att det inte hjälper att ta igen sömnen på helgerna.

En grupp försökspersoner fick endast sova fem timmar under fem dygn. Sömnbristen gjorde att de åt mer, i synnerhet av sötsaker. Några försökspersoner fick sedan sova ut under två dygn och sov cirka en timme längre än normalt. Då gick den ökade konsumtionen av sötsaker ned.

Problemen kom tillbaka

Men när de sedan fick sin sömn begränsad till fem timmar igen blev dygnsrytmen förskjuten och de började äta mer igen. Dessutom visade det sig att de fick en minskad insulinkänslighet. Den var till och med sämre än hos en kontrollgrupp som fått sova fem timmar under hela perioden. Minskad insulinkänslighet är en välkänd riskfaktor för både diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.

Tidigare forskning har visat att hjärnan försöker ta igen förlorad sömn nästa natt genom att öka andelen djupsömn och om möjligt sova längre. Men exakt hur mycket kroppen hinner återhämta sig på en helg har hittills varit okänt.

– Tidigare har man bara forskat på vad som händer efter en helg av sömnåterhämtning. Det intressanta är att man här har testat att se hur det blir när man återgår till för lite sömn igen. Det har inte gjorts förut, säger Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare och professor vid stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet. 

Längre studier kan behövas

Några av resultaten tror han kan förklaras med att de som fick sova ut under två dygn även förändrade sin dygnsrytm.

– Att de som fick sova ut två dygn fick ännu sämre insulinkänslighet än de som sov dåligt hela tiden beror antagligen på att de gick upp mycket senare. Att skjuta på den biologiska klockan så mycket är dåligt för hälsan, säger Torbjörn Åkerstedt.

Han hoppas att man i framtiden ska kunna genomföra längre studier som sträcker sig över tre till fyra veckor, för att kunna se hur många dagar av sömnåterhämtning man behöver för att kompensera för en vecka av dålig sömn.

Studien publicerades i  Current biology

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.