Gula fjärilar som flyger runt en ljusrörslampa

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Flygande insekter vill helst ha ljuskällan i ryggen. Det har fungerat i 370 miljoner år. Men så uppfann vi gatubelysningen och de tappade fotfästet, säger insektsforskaren Samuel Fabian. Spela videon för att se hur det går till. Foto: Sam Fabian, Yash Sondhi

Därför samlas insekter runt starka ljuskällor – ”De blir lurade”

Uppdaterad
Publicerad

Utomhusbelysning kan vara rena dödsfällor för nattfjärilar och andra flygande insekter. Nya experiment visar att de helt ofrivilligt dras in en dans runt ljuskällan som de sedan har svårt att ta sig ur.

– Insekter är utsökt vackra små varelser som blir lurade av våra starka ljuskällor, säger insektsforskare Samuel Fabian.

Det har länge varit ett mysterium varför nattens flygande insekter cirklar runt lampor eller dyker ner i lägereldar. Teorierna har varit många. En är att de dras till ljusets värme. En annan att de navigerar efter månens ljus och alltså misstar en utomhuslampa för att vara månen.

– Men de här teorierna har aldrig kunnat backas upp med experiment, säger Samuel Fabian som forskar på insekters beteenden vid Imperial Collage i London.

Han har tillsammans med sina kollegor använt sig av höghastighetskameror för att ta reda på hur nattflygande insekterna beter sig runt ljuskällor.

– Vi upptäckte att de alltid vänder ryggen mot ljuskällan, säger han.

Visar riktningen uppåt

Flygande insekter har ljusreceptorer på ryggen. Det gör att när de flyger på dagen så vet de alltid att ”upp” är det håll som ljuset kommer ifrån. Med ljuset på ryggen vet de att de kan hålla en stadig flygkurs framåt.

Höghastighetskamerorna visar nu att insekterna använder samma teknik när det är mörkt, men då är det i stället natthimlens alla stjärnor som visar riktningen uppåt.

– De kan urskilja skillnaden mellan natthimlens ljus och den mörka marken även när det är molnigt, säger Samuel Fabian.

De flygande insekternas ljuskänslighet har hjälpt dem att skilja på upp och ner i flera hundra miljoner år. Men nu förvirrar vår konstgjorda belysning insekterna.

Fångas i cirklar

Deras sensoriska system säger att de flyger rakt fram när de har ljuset i ryggen, men i själva verket flyger de i cirklar. Om det inte kommer en vind som föser i väg dem från ljuset blir de fast där.

– De kan inte ägna sig åt sina normala vanor som att äta eller reproducera sig och till slut får de slut på sin energi och kraschar.

Spela videon för att se hur det går till när insekterna fastnar i banor runt våra ljus.

Så filmades nattfjärilarna

Tekniken ”Motion capture rig” användes för att fånga nattfjärilarnas och de andra flygande insekternas rörelser. Det är en teknik som ofta används i datorspel och filmer för att få datorgenerade figurer att röra sig naturtroget.

Varje insekt fick små visuella markörer fastklistrade på kroppen, sedan filmades de i en så kallad motion capture där rörelsen kan ses i tre dimensioner.

De tre-dimensionella filmerna visade tydligt att de flygande insekterna alltid vände ryggen mot ljuskällan. På så sätt fångades de i en cirkulär bana runt lampan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.