– Ur mitt perspektiv skulle det vara ganska bra om vi kunde ge människor ett alternativ så att de kunde få vad de vill ha av alkohol, vilket är sällskapligheten och avslappningen, men med mycket mindre risk att ta skada. Det är verkligen vad vi har försökt åstadkomma, säger David Nutt, forskningschef på företaget GABA labs och professor i psykofarmakologi vid Imperial College London.
Alcarelle-molekylen är framtagen för att bara påverka en viss signalsubstans i hjärnan, GABA som leder till avslappning, men undvika andra signalsubstanser som ökar risken för beroende och bakfylla. Alcarelle ska dessutom bara koppla till 2 typer av de 15 olika GABA-receptorer som finns i hjärnan, för att minska folks blyghet.
Risk för beroende?
Enligt forskarna ska den inte heller gå att överdosera och har bara effekt under en dryg halvtimme.
– Även om du skulle dricka litervis av det skulle du fortfarande inte bli medvetslös. Det ger oss också verkliga fördelar när det gäller att minimera risken för beroende, enligt David Nutt.
Men det finns kollegor som är avvaktande till den nya alkoholliknande molekylen och pekar på riskerna för beroende. Bland dem finns en av David Nutts tidigare forskarkollegor Markus Heilig, professor i psykiatri vid Linköpings universitet. Han beskriver sig som ”oerhört skeptisk”.
– Men i slutänden så håller jag ett öppet sinne. Data är data. Man ska inte döma ut någonting i förväg, säger Heilig.
Hoppas kunna sälja i butik inom fem år
Hittills har bara en vetenskaplig artikel publicerats om Alcarelle. Många kliniska tester krävs dessutom innan den skulle kunna bli godkänd som ett livsmedel iblandad i alkoholfri öl, vin och sprit.
– Vi hoppas kunna ha den på marknaden i USA 2027 eller 2028, avslutar David Nutt.
Se mer om den senaste alkoholforskningen i Vetenskapens värld – Alkoholexperimenten på SVTplay och i SVT2 21/8 kl 20.00.