• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi uppfann alkohol för att stoppa oss från att mörda varandra”, säger Robin Dunbar, professor i evolutionspsykologi. Spela klippet för att se fler anledningar till att alkohol hjälpte till att bygga civilisation. Foto: Storyblocks

Professor: Ingen civilisation utan alkoholrus

Uppdaterad
Publicerad

Det är mycket tack vare alkohol som människan kunnat bygga en civilisation. Det hävdar amerikanska och brittiska forskare som pekar på alkoholens effekt att bygga förtroende mellan människor och öka kreativiteten.

– Det är lusten att bli full som fick människor att gå samman och börja göra saker på ett organiserat sätt som jordbruk, hävdar filosofen Edward Slingerland i sin bok ”Drunk”, där han redovisar forskning från många områden som stöd för sin tes.

Till exempel att alkoholrus påverkar hjärnan så att vuxna blir mer kreativa likt barn och får svårare att ljuga. Alkoholen bygger då förtroende mellan människor, enligt Slingerland. På kort sikt minskar också alkohol stress och ångest. De fördelarna var avgörande för att människor skulle våga lita på främlingar och bygga en civilisation, enligt Slingerland. Baksidan påpekar han är risken för att bli sjuk och beroende.

Alkoholbryggande sedan stenåldern

Arkeologiska fynd tyder på att människor bryggt öl under 10 000 år enligt Robin Dunbar som är pensionerad professor i evolutionspsykologi vid Oxfords universitet. Han har forskat under decennier kring hur människans historia av alkoholkonsumtion började.

– Antagligen började sådden av korn och vete för att göra öl, snarare än bröd, säger Dunbar.

Balansen rubbas med sprit

Både Dunbar och Slingerland tycker att alkohol på det hela taget varit gynnsam för mänsklighetens utveckling trots alla dess baksidor. Men med uppfinningen av destillering till starksprit har balansen rubbats.

– Om du tar shots av vodka kan du snabbt nå över en promille alkohol i blodet, till skillnad från med öl och vin. Så alkohol är mycket farligare nu än det var historiskt med bara naturlig jäsning. Det är möjligt att alkohol har blivit farligare än det är värt i vår moderna värld där det inte längre är samma sociala kontroll kring drickandet, avslutar Slingerland som är professor vid University of British Columbia i Kanada.

Se Alkoholexperimenten om genförändringen för 10 miljoner år sedan som gör att vi tål alkohol bättre än många andra djur, vilket i sin tur ledde till vår arts framgång, i Vetenskapens värld, SVT Play 20 augusti och i SVT2 kl 20.00 21 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.