– Det är lusten att bli full som fick människor att gå samman och börja göra saker på ett organiserat sätt som jordbruk, hävdar filosofen Edward Slingerland i sin bok ”Drunk”, där han redovisar forskning från många områden som stöd för sin tes.
Till exempel att alkoholrus påverkar hjärnan så att vuxna blir mer kreativa likt barn och får svårare att ljuga. Alkoholen bygger då förtroende mellan människor, enligt Slingerland. På kort sikt minskar också alkohol stress och ångest. De fördelarna var avgörande för att människor skulle våga lita på främlingar och bygga en civilisation, enligt Slingerland. Baksidan påpekar han är risken för att bli sjuk och beroende.
Alkoholbryggande sedan stenåldern
Arkeologiska fynd tyder på att människor bryggt öl under 10 000 år enligt Robin Dunbar som är pensionerad professor i evolutionspsykologi vid Oxfords universitet. Han har forskat under decennier kring hur människans historia av alkoholkonsumtion började.
– Antagligen började sådden av korn och vete för att göra öl, snarare än bröd, säger Dunbar.
Balansen rubbas med sprit
Både Dunbar och Slingerland tycker att alkohol på det hela taget varit gynnsam för mänsklighetens utveckling trots alla dess baksidor. Men med uppfinningen av destillering till starksprit har balansen rubbats.
– Om du tar shots av vodka kan du snabbt nå över en promille alkohol i blodet, till skillnad från med öl och vin. Så alkohol är mycket farligare nu än det var historiskt med bara naturlig jäsning. Det är möjligt att alkohol har blivit farligare än det är värt i vår moderna värld där det inte längre är samma sociala kontroll kring drickandet, avslutar Slingerland som är professor vid University of British Columbia i Kanada.
Se Alkoholexperimenten om genförändringen för 10 miljoner år sedan som gör att vi tål alkohol bättre än många andra djur, vilket i sin tur ledde till vår arts framgång, i Vetenskapens värld, SVT Play 20 augusti och i SVT2 kl 20.00 21 augusti.