Koldioxid kan fångas in från atmosfären och omvandlas till kemikalier, byggnadsmaterial eller nytt bränsle. Tekniken att fånga in och återvinna koldioxid kallas för carbon capture and utilization (CCU) och används framförallt i industrier som har stora mängder växthusgasutsläpp. Forskare vid Radboud University i Nederländerna har nu undersökt vilka tekniker som har potential att fånga upp och återanvända koldioxid på ett sätt som är förenligt med Parisavtalets temperaturmål.
Få tekniker förenliga med målen
Forskare har bedömt att vi senast 2050 måste fånga upp lika mycket koldioxid som släpps ut, så kallat nettonollutsläpp. Av 44 CCU-tekniker som forskarna har utvärderat är det bara fyra som klarar kriterierna för det långsiktiga målet. De andra teknikerna förlitar sig ofta på fossilt bränsle i den energikrävande processen för att fånga in koldioxid och omvandla det till en produkt. Dessutom bidrar produkten ofta till att koldioxid släpps ut i atmosfären igen vid användning.
– Bränslen och kemikalier är exempel på produkter som släpper ut koldioxid vid användning igen. Att producera de produkterna skulle kunna minska utsläppen kortsiktigt, men det kräver ofta stora mängder energi vid tillverkningen och de flesta energikällor leder till utsläpp igen, säger Kiane de Kleijne, huvudförfattare av studien som publicerades i One Earth i fredags.
Tar bort fokus från att minska utsläpp
Koldioxidinfångning har pekats ut som ett viktigt verktyg för att begränsa den globala uppvärmningen. Men tekniken är också kritiserad för att i många fall släppa ut koldioxiden i atmosfären igen istället för att binda in koldioxiden permanent.
– Ska vi nå målen i Parisavtalet är det inte så många årtionden kvar tills vi inte kan släppa ut koldioxid alls. Då duger det inte att man gör en kortlivad produkt som bränsle som släpps ut i atmosfären ändå. Praktiskt tror jag inte att CCU-teknik är en så stor grej eftersom klimatnyttan ofta är ganska begränsad, säger Filip Johnsson, professor i energiteknik på Chalmers tekniska högskola.