• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Så kan koldioxid återvinnas klimatsmart

Uppdaterad
Publicerad

Tekniker för att återvinna koldioxid kan hjälpa oss nå både kortsiktiga och långsiktiga klimatmål. Men få tekniker kan hjälpa oss att nå båda samtidigt.

Spela videon för att se hur återvinning av koldioxid ska kunna användas för att vara förenlig med långsiktiga klimatmål.

Teknik för att återvinna koldioxid, så kallad carbon capture and utalization (CCU), kan bidra till att minska utsläpp. Men att fånga in och göra nya produkter av koldioxid är dyrt och teknikerna tar lång tid att utveckla. Dessutom är de tekniker som bidrar långsiktigt inte alltid de som är bäst kortsiktigt. Det har Kiane de Kleijne och hennes forskarkollegor kommit fram till när de jämfört olika CCU-tekniker.

– Det var förvånande att nästan inga av teknikerna är förenliga med både kortsiktiga och långsiktiga klimatmål. Helst vill man investera i tekniker som kan hjälpa oss att nå klimatmål så snart som möjligt, men om de inte kan nå långsiktiga mål kan man ändå bli fast i dessa tekniker i framtiden, säger Kiane de Kleijne.

Halverade utsläpp till 2030

För att nå Parisavtalets klimatmål finns riktlinjer att halvera koldioxidutsläpp mellan 2020 och 2030. Det kräver att CCU-tekniker blir mer effektiva i tillverkningen av produkter och samtidigt begränsa mängden koldioxid som släpps ut. Det kan göras genom att bättre ta till vara på biprodukter som tillverkas i industrier. Exempelvis är energianvändningen betydligt mindre när koldioxid används direkt, exempelvis som gödsel till odling i växthus, istället för att omvandlas till en annan produkt.

Nettonollutsläpp till 2050

Forskare har bedömt att vi senast 2050 måste fånga in lika mycket koldioxid som släpps ut för att begränsa den globala uppvärmningen. Det ställer stora krav på CCU-teknik att kunna fånga in koldioxid och omvandla det till en produkt utan att släppa ut mer koldioxid än som binds in.

Om kolet som binds in från början kommer från fossila bränslen måste den nya produkten binda in kolet permanent. Det kan exempelvis göras genom att omvandla slaggprodukter från stålindustrin till byggmaterial.

Även produkter som släpper ut koldioxid när de används, såsom bränsle, skulle kunna bidra till minskade växthusgasutsläpp. Men då krävs att koldioxiden som används för att skapa produkten har hämtats direkt från atmosfären eller från biomassa, så som träd, och inte från fossilt bränsle.

– Eftersom trädet har plockat upp koldioxiden från luften när det växer, och släpper tillbaka koldioxiden till atmosfären när produkten använts, blir det ett nollsummespel. Men det förutsätter att infångningen av koldioxiden kan göras utan ytterligare utsläpp, säger Kiane de Kleijne.

Spela videon för att höra Kiane de Kleijne berätta vad som behövs för en långsiktigt klimatsmart koldioxidåtervinning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.