Bildens ALT-text beskriver tre sektioner: Till vänster ses en snötäckt backe med en stor, vit väv som används för snötillverkning och några personer i bakgrunden. I mitten står en person klädd i en randig skjorta med händerna ihopknäppta. Till höger syns en skidbacke med flera skidåkare som åker ned för den snötäckta sluttningen, omgiven av hinder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Spela klippet för att se hur deras snöförvaring fungerar. Foto: SVT / Levi ski resort

Finska skidorten storsatsar på snöförvaring – öppnar trots +10 grader

Publicerad

Sedan den finska skidorten i Levi började använda snöförvaring 2016 har de aldrig ställt in ett slalomlopp på grund av snöbrist. Nu har de precis spridit ut förra årets snö i pisten, motsvarande 260 000 kubikmeter.

– Nu sparar vi nästan tio gånger mer snö än vi gjorde i början, säger Marko Mustonen, affärschef på Levi Ski Resort.

Redan på forntiden grävde människor ner snö under marken tillsammans med mat för att förlänga hållbarheten eller för att kyla sina hem. Under senare decennier har man däremot utvecklat metoder för att bevara snön för andra syften – som skidåkning.

Kan lagra mer snö

Än idag betraktas organiska material, som sågspån och träflis, som några av de mest effektiva alternativen för att täcka snö och bevara den under sommarhalvåret. Studier visar att dessa material kan bevara mellan 72 och 85 procent av snömassan.

Men enligt företaget som tillverkar de isolerande ”filtarna” av polystyrenplast bevarar den upp till 90 procent av snön. Dessutom ska filtarna kunna återanvändas 20 gånger.

– De säger att mattorna har bättre hållbarhet och blir mer ekonomiskt, eftersom de kan användas under en längre tid till skillnad från sågspån och bark som man behöver byta ut. Sen kan det vara mer praktiskt med en matta som man rullar ihop när den inte används, säger Nina Lintzén som är snöforskare vid Luleå tekniska universitet.

Skidsäsongen förskjuts

Med ett allt varmare klimat kommer vintern allt senare, vilket redan påverkar skidorter i södra Europa. I länder som Frankrike har flera anläggningar tvingats stänga på grund av snöbrist. I nuläget ser svenska skidorter ut att klara sig, men enligt Nina Lintzén borde vi ändå tänka om kring när skidsäsongen ska starta.

– Vi ser generellt att vintern anländer senare, så det är kanske inte längre realistiskt att börja åka skidor i oktober. Man borde i stället flytta fram starten för världscupen i både längdskidor och alpin skidåkning och låta säsongen sträcka sig längre in på våren, då förutsättningarna för att behålla snön ofta är mycket bättre.

Klimat och ekonomi bakom snöförvaring

Snöförvaring är en kostsam process som framför allt riktar sig mot större skidanläggningar. Enligt Marko Mustonen som är affärschef på Levi Ski Resort beräknar man att den totala kostnaden för snöförvaring ligger på omkring 1,5 euro per kubikmeter snö.

Tack vare snöförvaringen kan skidanläggningar däremot öppna tidigare och generera mer intäkter. Dessutom slipper tillverka konstsnö under varma väderförhållanden. Tillverkningsprocessen är nämligen som mest effektiv när temperaturen ligger mellan -10 och -15 grader Celsius, när luften är torr och vinden mild.

– Att tillverka snö när det är plusgrader kräver extremt mycket energi. När vi kan täcka de viktigaste backarna med sparad snö slipper vi använda snökanonerna i oktober och kan istället fokusera på snötillverkning under januari och februari. Då producerar vi mycket mer snö med mindre energi, säger Marko Mustonen.

Nina Lintzén anser att det är viktigt att ta vara på den snö som finns kvar i backarna på våren. Men att mer forskning behöver göras.

– Vi måste utvärdera klimatpåverkan för att avgöra vad som är mest hållbart – att lagra snö eller att tillverka ny snö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.