Forskarna har analyserat vad folk äter i dag och hur mycket utsläpp det genererar. De har kommit fram till att teknisk utveckling inom jordbruket kan ta oss ungefär halva vägen till klimatmålet men att en minskning av nötköttskonsumtionen kommer att bli nödvändig.
– Om man minskar litegrann på nötköttet och mejeriprodukterna så gör vi stora utsläppsvinster, det är det mest effektiva vi kan göra, säger David Bryngelsson, forskare på Chalmers tekniska högskola.
Mejeriprodukter en miljöbov
David Bryngelsson lägger inte hela ansvaret på att konsumenterna själva ska minska inköpen av klimatskadliga produkter.
– Konsumentperspektivet är ganska komplicerat, det finns så mycket information att ta ställning till. Väldigt mycket av åtgärderna för klimatet behöver lösas på politiskt håll, säger han.
En annan slutsats som dras i studien är att ost och andra mjölkprodukter är ett klimatproblem.
– Svenskars konsumtion av mejeriprodukter är bland de högsta i världen och orsakar mer än dubbelt så stor klimatpåverkan som till exempel kyckling, säger David Bryngelsson.
Fläsk och kyckling bättre
Enligt David Bryngelsson behöver vi dock inte drar ner på på konsumtionen av allt kött för att minska utsläppen av växthusgaser och nå klimatmålen. Kyckling och fläskkött orsakar exempelvis klart mindre koldioxidutsläpp än nötkött.
– Det är stor skillnad på kött och kött, vi skulle till och med kunna öka köttkonsumtionen och ändå nå klimatmålen – så länge vi undviker det mest klimatskadliga köttet, säger David Bryngelsson.