• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Antibiotikaresistenta bakterier. Foto: TT

Forskarens råd: Så här skyddar du dig mot resistenta bakterier

Uppdaterad
Publicerad

Spridningen av resistenta bakterier är ett av mänsklighetens största hot. Vad kan man då göra på egen hand för att skydda sig? Sanna Koskiniemi, mikrobiolog vid Uppsala universitet ger sina bästa tips.

Tvätta händerna

Det är viktigt att tvätta händerna ordentligt när du är utomlands, besöker sjukvården, träffar sjuka, samt när du träffar någon som äter eller nyligen har ätit antibiotika. Man ska undvika tvål och diskmedel som är tillsatta med antibakteriella medel.

Håll dig frisk 

När du lagar mat är det viktigt att göra det på rätt sätt, till exempel ska man inte använda samma skärbräda till grönsaker och rått kött. Se till att vaccinera dig och sprid inte sjukdomar, stanna hemma när du eller ditt barn är sjukt. Bra kost och motion är bra för att hålla immunförsvaret på topp. Och om magen mår bra har vi starkare skydd mot massa infektioner, speciellt de som sitter i magtarmkanalen.

Använd antibiotika på rätt sätt 

Det är viktigt att lyssna på sin läkare. Svenska läkare är utbildade att inte skriva ut antibiotika i onödan. Men det kan ändå vara bra att säga till sin läkare att du gärna ser att de är restriktiva. Utomlands är inte läkare inte lika restriktiva. Ett tips är att rådgöra med en svensk läkare via nätet.

Ät kött från nordiska länder

Norge, Sverige, Island och Finland använder minst antibiotika i djur i Europa.  Allra värst är Spanien, Italien, Ungern, Portugal och Polen.

Öka kunskapen om antibiotikaresistens 

Lär dig mer om antibiotikaresistens och påverka andra, till exempel politiker.

Möt forskarna som kämpar för att hitta vapen mot resistenta bakterier i Vetenskapens värld måndagen den 5 februari klockan 20.00 i SVT 2 eller redan nu på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.