Är män mer uppfinningsrika och är kvinnor svagare? Detta är några av de könsstereotyper som är starka idag, berättar vetenskapsjournalisten och författaren Angela Saini.
I hennes nya bok reder hon ut hur forskningen har missuppfattat kvinnor och män genom historien. Dessutom undersöker hon om detta har lett till de stora könsklyftorna inom den naturvetenskapliga forskningen där kvinnor är gravt underrepresenterade.
Charles Darwin och synen på kvinnor
Hon börjar hos Charles Darwin och hans evolutionsteori. Han levde i en tid då kvinnor inte hade samma förutsättningar och tänkte att det måste vara på grund av en biologisk skillnad mellan könen. Han beskriver kvinnor som ”intellektuellt underlägsna männen”, skriver Angela Saini.
– Denna tankegång, att ojämställdheten mellan könen vi ser idag är på grund av våra biologiska könsskillnader, är absurd. Jag ville veta sanningen, säger hon.
I ett otal av de hundratals studier som Angela Saini går igenom, visar det sig att det i genomsnitt inte finns någon könsskillnad gällande intelligens.
Små skillnader
Ett annat område där kvinnor ofta utmålas som underlägsna männen är när det gäller våra biologiska kroppar.
Angela Saini berättar att kvinnan har framstått som det svagare könet rent fysiskt. Detta grundar sig i att män i snitt är 15 centimeter längre än kvinnor och har en överkroppsstyrka som är den dubbla.
Men styrka kan definieras på andra sätt, menar Angela Saini. Kvinnor insjuknar senare i exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar och lever längre.
Kvinnor var stora uppfinnare
En myt som nämns i boken är den om att männen i jägarsamhället var de som var uppfinnare och använde verktyg.
Men människans första uppfinningar var förmodligen inte jaktredskapen i sten, utan det var kärl att bära mat i och selar för barnen – och dessa lär ha uppfunnits och använts av kvinnor.
Dessutom var det inte ens männen som samlade in den mesta maten – kvinnorna stod för cirka två tredjedelar av matinsamlingen.
Ingen biologisk grund
Idén om att männen var ute och samlade in all mat medan kvinnorna väntade hemma och tog hand om barnen, ”Familjen Flinta-synen”, håller inte menar Angela Saini.
– Faktumet att kvinnor gör det som män gör och vice versa, visar att könsfördelningen inte har en biologisk grund, säger hon.
Se hela intervjun med Angela Saini här: