Det var i slutet av 300-talet som hunnerna vällde in i Europa från stäpperna i öster. De hade sina rötter i nuvarande Mongoliet, och använde hästen som sitt främsta vapen.
Arkeologen Lotte Hedeager är en av Nordens främsta experter på den här tiden. Hon jämför hunnernas erövringskrig med vikingarnas attacker 400 år senare.
– De kunde förflytta sig med en hastighet som gjorde att folk runtomkring var helt värnlösa. För dem som såg det måste det ha varit en fullständig chock, säger hon.
Tog över stora landområden
De germanstammar som kom i hunnernas väg hade bara två saker att välja på: att fly eller att underkasta sig.
Till slut kontrollerade ryttarnomaderna ett jättelikt område från Friesland i väster, via den baltiska kusten till Krim i öst.
Inflytande i Skandinavien
Lotte Hedeager tror att deras inflytande mycket väl kan ha sträckt sig ända upp till Skandinavien under de dryga 70 år som deras välde varade.
– Jag tror att det är otänkbart att hunnerna skulle ha lämnat Skandinavien som en liten oas, säger hon.
I likhet med många andra forskare tror hon att nordborna tidvis lierade sig med hunnernas härskare, Attila för att pressa det sönderfallande romarriket på guld i utbyte mot fred.
Det asiatiska inflytandet syns bland annat i konsten under samma tid. Nordborna började pryda sina vapen och smycken med djurornamentik –bilder fulla av varelser som var en blandning av djur och människor.
Djurens betydelse
Kanske syns de östliga influenserna även i den gudavärld som skulle dominera Skandinavien ända fram i vikingatid.
– Vi vet ju att hunnerna hade en schamanistisk religion. De trodde på djurens betydelse som hjälpare i kontakten med en annan värld, och Oden har ju de här två korparna som är typiska hjälpare åt en schaman, säger Lotte Hedeager.
Oden hade funnits i germanernas gudavärld redan tidigare, men seglade under folkvandringstiden upp som centralgestalten i den nordiska mytologin, som den beskrivs i islänningen Snorre Sturalssons Edda från 1200-talet.
Inspirerad av ledaren
Lotte Hedeager tror att hunnerkungen Attila personligen kan ha påverkat bilden av Oden.
– När jag har forskat kring det här, så har det slagit mig hur stora likheten är mellan beskrivningen av Oden, som vi har i Eddan, och beskrivningen av Attila. Snorre Sturlasson berättar ju att Oden och hans Asar kommer in från Krim, säger hon.
– Man kan fråga sig, var kommer myterna ifrån? Är det något som någon har hittat på, eller kan det vara minnena av det här som går igen i vår skandinaviska mytologi? Vi har ju inte velat se det östliga i vårt europeiska kulturarv, men faktiskt har vi tagit emot riktigt mycket från det asiatiska området.
Vill du veta mer om vad som hände på Öland under 400-talet? Se Vetenskapens värld - Massakern i romarrikets skugga måndagen den 23 november klockan 20.00 i SVT2 eller nu på SVT Play.