Det är inte alltid bra att vara populär. Lejon är ett djur som förekommer ofta i medier, vilket kan påverka vad vi tror om deras överlevnadstatus. Foto: Pixabay / Ben Curtis

Hur många lejon finns det i världen?

Uppdaterad
Publicerad

Tigrar, gorillor och elefanter är nog de flesta av oss väl bekanta med. Men att vissa djur är populära och förekommer mycket i medier kan ge en falsk bild av deras situation i det vilda.

Har du någonsin sett en logotyp föreställandes ett lejon? Eller kanske en animerad hjord av elefanter i en film? Då kan din uppfattning av de verkliga djuren ha påverkats.

Det menar en ny studie från Université Paris Saclay, där ekologer har undersökt vad människor har för uppfattningar av utsatta eller hotade djurarter.

Kända djur är hotade djur

Tigrar, gorillor och den afrikanska elefanten är alla hotade arter som förekommer ofta i medier. Exempelvis i filmer, barnböcker och som leksaker. Men den här typen av popularitet kan förvränga sanningen om hur deras överlevnadsställning egentligen ser ut.

– Om många har felaktiga uppfattningar om vissa djur kan det bli så att man inte lägger nog med resurser på att bevara dem. Några av de här arterna är dessutom extremt hotade, säger Henrik Thurfjell, ansvarig för fyrfota djur på Artdatabanken.

Felaktiga uppfattningar

För att ta reda på vilka djur som var mest populära tittade forskarna bland annat på online-undersökningar, hemsidor tillhörande olika zoon, och animerade filmer. Resultatet blev tio olika djurarter som ansågs vara mest populära. Högst upp på listan fanns tigern, lejonet och elefanten.

Forskarna frågade sedan studenter på University och California om de trodde att dessa tio djurarter hade en hotad överlevnadställning. I snitt var det bara hälften av studenterna som korrekt kunde avgöra om en djurart var hotad eller inte och sämst var kunskaperna kring bland andra lejon och gorillor.

För dem var det fler än 50 procent som svarade fel.

– Den kunskap som studenterna visar på här är nog ganska lik den som de flesta av oss har. Sedan kan det finnas stor variation beroende på var man bor i världen. Folk i Kenya hade kanske svarat annorlunda, säger Henrik Thurfjell.

Skenbara bestånd

Enligt de franska ekologerna kan dessa felaktiga uppfattningar om djurarterna förklaras med så kallade virtuella bestånd. Alltså det bestånd som ett djur ett djur uppfattas att ha på grund av hur vanligt förekommande det är i medier.

Särskilt intressant var att bara hälften av de tillfrågade var medvetna om att gorillan är en hotad art, även om vissa populationer minskat med runt 70 procent de senaste 30 åren.

– Det här är en intressant studie eftersom den pratar om djurens egenvärde. Att de äger sitt eget varumärke och hur det skulle kunna säkra deras bevarandestatus, säger Henrik Thurfjell.

Vad kan dessa missuppfattningar få för konsekvenser?

– Om man uppfattar exakt hur utsatta dessa djur är kan man lägga mer resurser på att bevara dem. Några av dessa djur har det riktigt illa just nu. Tigrar och afrikanska elefanter är väldigt hotade och gorillor är extremt hotade, det finns till och med en risk att de dör ut inom en generation.

Studien har publicerats i tidsskriften PLOS Biology.

Djuren i vår värld

Afrikanska elefanter 415 000. Status: Sårbar

Gorillor 100-200 000. Status: Hotad till akut hotad.

Lejon 20 000. Status: Sårbar.

Tigrar 3 890. Status: Akut hotad.

Källa: WWF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.