En hybridbjörn mellan en grizzlybjörn och isbjörn på zoo i Tyskland. Nu har en sådan ”grolar bear” skjutits i Kanada. Foto: TT

Jägare tros ha skjutit en ”Pizzly”

Uppdaterad
Publicerad

En hybridbjörn tros ha skjutits av en jägare i norra Kanada. Det rör sig om en korsning mellan en isbjörn och en grizzlybjörn.

SVT har tidigare rapporterat om att den smältande isen i Arktis driver isbjörnarna söderut. Samtidigt rör sig flera grizzlybjörnar norrut. Detta leder till att fler isbjörnar och grizzlybjörnar möts och parar sig med varandra.

Denna unika korsning brukar kallas för ”Pizzly” eller ”Grolar Bear”. De senaste tio åren har bara en handfull sådana björnar påträffats. Nu ska ett DNA-test göras för att fastslå om björnen som sköts i Kanada är en hybrid.

Vit päls – bruna tassar

Tassarna på björnhonan som sköts är större än de andra hybriderna som stötts på och ser ut som en grizzlybjörns. Men det rör sig antagligen inte om en albinogrizzly.

– Denna björn har en svart näsa och normala mörka ögon och klor. Så det är inte en albino, säger Dave Garshelis som är forskare och björnexpert till CBC.

Kommer bli allt vanligare

SVT har tidigare skrivit om att forskare i en artikel i Nature varnat för att hybridbjörnarna kommer att bli allt vanligare i takt med att isen smälter i Arktis Hybriderna har visat sig vara sämre rustade för att överleva i den miljö de fötts in i. En korsning mellan en isbjörn och brunbjörn har exempelvis visat sig vilja jaga säl men inte kunnat simma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.