Mars

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Att hitta vatten där, i de volymer som vi hittade, är verkligen viktigt och spännande” – Ny studie från Nasa visar att det kan finnas vattengömma stor som ett hav på Mars. Foto: Nasa

Vattengömma upptäckt på Mars – stor som ett hav

Uppdaterad
Publicerad

Under ytan på Mars kan det finnas en vattengömma – stor som ett hav, det visar en ny studie baserad på seismologiska mätningar från USA:s rymdmyndighet Nasa.

Vattnet på den röda planeten tros finnas begraven 11,5 till 20 kilometer ner i planetens skorpa. Resultatet tyder dock inte på att vattnet innehåller något liv.

”Snarare visar våra resultat att det finns miljöer som skulle kunna vara beboeliga”, skriver forskningsledaren Vashan Wright vid University of California San Diego till AP.

Fanns troligtvis floder och sjöar

Troligtvis sipprade det nyupptäckta vattnet ner under ytan redan för miljarder år sedan – då Mars bestod av såväl floder som sjöar och möjligtvis hav.

I takt med att atmosfären tunnades ut för över tre miljarder år sedan förvandlades den då vattendränkta planeten till den torra, dammiga version vi känner till i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.