En bild på ett glas öl och en bild på forskaren Barry Ness som plockar humle i ett växthus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så kan vi rädda ölen – spela klippet för att se hur vi kan anpassa humlet efter klimatförändringar. Foto: Storyblocks, Stina Lundkvist/Lunds universitet

Klimatförändringar hotar ölen

Uppdaterad
Publicerad

Högre pris och sämre smak. Så kan din öl bli i framtiden till följd av klimatförändringar, förutspår en ny studie. Men det finns flera saker vi kan göra för att säkra ölets framtid.

Humle är en viktig ingrediens i öl. I studien som publicerats i tidskriften Nature har forskare analyserat skördar från europeiska humleodlingar mellan 1971 och 2018. De kunde se en tydlig minskning både av mängden skördad humle och halten syra i humlet som ger ölen sin speciella smak och beska.

Med hjälp av klimatmodeller i linje med dagens politik förutspår forskarna ytterligare minskningar av humle till år 2050, om inte odlingarna anpassas efter det nya klimatet.

Nya sorter och förändrad odling

Men det finns flera sätt att anpassa humlet på. Barry Ness som är hållbarhetsforskare vid Lunds universitet berättar att man redan forskar på flera olika metoder.

Se hur vi kan odla humle i Sverige i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.