Albatrossen är känd för att vara monogam hela livet. Här är arten laysanalbatross. Foto: Lucy Pemoni/TT

Klimatkrisen får albatrossen att ”skilja sig” mer

Uppdaterad
Publicerad

Stress över klimatet, hårt jobb för brödfödan och långa arbetsresor. Känner du igen dig? Detta har blivit vardagen för några av djurrikets mest monogama arter – albatrossen. Vilket har lett till att allt fler albatrosser separerar.

Albatrossen är känd för att hålla sig till en partner hela livet, men nu har forskare i en studie från The Royal Society upptäckt en förändring – albatrossen separerar allt oftare. Forskarna menar att varmare havstemperatur och global uppvärmning har lett till att fåglarna måste flyga längre ut till havs för att hitta mat. De långa resorna leder till fler separationer.

En markant ökning

Vanligtvis brukar endast 1-3 procent av den svartbrynade albatrossen separera efter att de valt en partner att föröka sig med. Men under senare år, när vattentemperaturen ökat, har även albatrossens separationer ökat till cirka åtta procent. Studien har gjorts på Falklandsöarna där man under 15 år studerat en population på 15 500 häckande par av svartbrynad albatross.

Klimat

Sjöfåglar är beroende av föda från havet. När haven värms upp betyder det färre fisk, mindre föda och ett hårdare livsklimat. Detta leder till ökade stresshormoner hos fåglarna och de tvingas längre ut till havs för att hitta föda.

Har ett spännande kärleksliv

Forskare har länge studerat albatrossens kärleksliv, just på grund av deras monogama livsstil. De lever i 50-60 år, de väljer en partner och förför denne genom dans och de välkomnar varandra högljutt när de varit ute på långa flygturer.

– Det finns många saker som vi tycker är superduper-mänskliga här, säger Dr Graeme Elliot till The Guardian. Han är vetenskaplig rådgivare vid Nya Zeelands Department of conservation och har studerat albatrossen i 30 år.

Och kanske kan vi nu relatera ännu mer till denna fågel när det visar sig att stress från klimatkrisen, långa arbetspass för att skaffa mat och längre resor hemifrån gör att fler albatrosser kämpar med att hålla liv i sina relationer.

Den svartbrynade albatrossen har minskat i antal de senaste åren, också det tros bero på klimatförändringar, och är nu nära hotad enligt Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet