Foto: TT

Kofi Annan: Därför måste droger legaliseras

Uppdaterad
Publicerad

Avkriminalisera bruket av narkotika och påbörja arbetet för att skapa lagliga och reglerade drogmarknader – det kräver FN:s tidigare generalsekreterare Kofi Annan i ett öppet brev som publiceras i samband med FN:s toppmöte om narkotika.

Kofi Annan har i flera år, som en del av The Global Commission on Drug Policy, en sammanslutning av ex-presidenter och tidigare toppolitiker, varit en skarp kritiker av den globala narkotikapolitiken.

I ett öppet brev som publiceras mitt under FN:s toppmöte om världens narkotikaproblem skriver Kofi Annan att skillnaden på retorik och verklighet ingenstans är större än i just narkotikapolitiken, där känslor och ideologi ofta vägt tyngre än faktiskt vetande.

Narkotikamöte i FN 2016

”Ett krig mot människor”

Kofi Annan skriver bland annat att kostnaden för den globala förbudspolitiken uppgår till 700 miljarder dollar, samtidigt som 300 miljoner människor använder droger och den illegala narkotikamarknaden är värd över 300 miljarder dollar per år.

Förbudspolitiken har alltså, enligt Kofi Annan, haft mycket liten effekt på både tillgång och efterfrågan.

”Kriminaliseringen och bestraffandet av människor som använder droger … är ett krig mot människor. Jag är säker på att droger har förstört många liv, men en felaktig politik har förstört livet för långt fler”, skriver Annan.

”Avkriminalisering”

Den före detta FN-toppen listar också fyra politiska åtgärder, som enligt honom krävs för att vända de problem kontroll- och förbudspolitiken orsakat.  

Först och främst krävs en avkriminalisering av innehav för eget bruk av narkotika, kombinerat med en storsatsning på beroendevård. Alltså en förflyttning av drogproblematiken från rättsväsendet till sjukvården.

Som nummer två på listan för Kofi Annan fram att världen måste inse att en drogfri värld är en illusion och istället försäkra oss om att drogerna gör så liten skada som möjligt. Till exempel genom att införa sprututbytesprogram och andra skademinskande åtgärder.

Lyckades få ner rökning med reglering

Den tredje åtgärden som föreslås är att se över möjligheten att legalisera och reglera de droger som i dag är illegala. Kofi Annan är dock noga med att detta måste kombineras med en utökad folkhälsoinformation om drogers skadlighet.  

Som ett exempel på lyckad policy lyfter han fram hur man i stora delar av världen lyckades få ner bruket av tobak.

”Det är reglering och information, inte hot om straff, som fått ner antalet rökare i många länder”, skriver Kofi Annan.  

Han för också fram den cannabislegalisering som skett i flera amerikanska delstater och som nu även påbörjats i Kanada, och som hittills, enligt Kofi Annan, inte lett till någon explosion i antalet droganvändare.

”Detta har krympt storleken på den svarta marknaden och tusentals unga människor har sluppit att hamna i ett brottsregister”.

”Får inte lämnas i händerna på kriminella”

Den sista punkten på Kofi Annans lista på åtgärder handlar om att erkänna att droger måste regleras eftersom de just är farliga. Konsumenter måste vara medvetna om vad man tar och det krävs tydlig information om hälsorisker och hur de kan minimeras.

”Det är tid att erkänna att narkotikan är långt skadligare om den lämnas i händerna på kriminella som inte bryr sig om hälsa och säkerhet”.

Fakta: The Global Commission on Drug Policy

  • Panelen bildades 2011 och har 25 medlemmar.
  • Bland medlemmarna finns bland andra Mexikos, Brasiliens, Polens och Colombias före detta presidenter, nobelpristagaren i litteratur Mario Vargas Llosa och skivbolagsmiljonären Richard Branson.
  • Även Storbritanniens biträdande premiärminister Nick Clegg (2010–2015) och den norske diplomaten och politikern Thorvald Stoltenberg ingår i gruppen.

Till exempel föreslår panelen:

  • Att det blir ett slut på kriminaliseringen och stigmatiseringen av personer som nyttjar droger men som inte skadar andra
  • Att regeringar uppmuntras att testa legalisering av droger, i första hand marijuana.
  • Att kampanjer som riktar sig till unga med budskapen ”säg nej till droger” eller ”nolltolerans mot droger” slopas, i stället bör andra utbildningsmetoder användas

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Narkotikamöte i FN 2016

Mer i ämnet