De sista åren i 79-åriga Kerstin Söderströms liv präglades av både smärta efter en ryggoperation och ett tilltagande beroende av smärtstillande, morfinliknande tabletter. När hon avled i augusti begärde de anhöriga ut hennes läkemedelslistor från vårdcentralen där hon var patient.
SVT Nyheter har bett två smärtläkare att titta på listorna och de ser flera problem med hennes medicinering.
– Vårdcentralen borde ha avstått från att medicinera henne. Hon borde ha fått en remiss till smärtklinik istället, säger smärtläkaren Ingalill Reif.
Flera varningsklockor
Kerstin hade stora hälsoproblem förutom sin kroniska smärta. Hon led av KOL, kärlsjukdom och hypotyreos. Dessutom drack hon en del alkohol, vilket borde fått varningsklockorna att ringa hos hennes läkare, menar Ingalill Reif.
Hon anser att det saknas tillräcklig kunskap i primärvården om hur den typ av långvarig smärta som Kerstin drabbats av efter en ryggoperation ska behandlas.
– Man kan inte behandla ett smärtproblem genom att sätta en pillerburk i handen på en patient och säga: Hör av dig om det inte hjälper. Det är ett grundläggande fel.
1.700 tabletter på fyra månader
Emmanuel Bäckryd, smärtläkare i Linköping, håller med.
– Vi läkare är vana att förskriva läkemedel. Det är så vi hjälper patienter i vanliga fall. Men när det gäller långvarig smärta är effekterna av morfinliknande preparat generellt sett inte speciellt goda.
Kerstins läkemedelslistor visar att hon på kort tid bland annat fick stora mängder av smärtstillande preparat med oxikodon utskrivna.
– Hon fick ut 1.700 tabletter på fyra månader. Det är mycket, säger Emmanuel Bäckryd.
Han är också kritisk till Kerstins medicinering.
– Risken med att skriva ut så mycket läkemedel på en och samma gång är att patienten kan överkonsumera och bli beroende.
– Sedan finns hela problematiken med överdosering och självmordsrisk. Eller att läkemedlen säljs vidare, vilket vi vet förekommer.