Unika bilder från universums barnkammare

Uppdaterad
Publicerad

Var kommer stjärnor ifrån? Rymdteleskopet Hubble fyller 28 år och för att fira sin stora dag visar den en nebulosa, universums barnkammare, som vi aldrig sett förut.

Nebulosor är enorma områden av stoff och gas där stjärnor föds. En närliggande nebulosa är den så kallade Lagunnebulosan och i den håller det just nu på att bildas stjärnor från tätt packade gaser och rymddamm.

Hubbleteleskopet har länge fotat både nebulosor såväl som galaxer flera miljarder år bort. Med hjälp av de nya bilderna tagna av Hubbleteleskopet kan vi nu se de platser där stjärnbildning håller på att ske tydligare än någonsin.

– Inget teleskop har levererat så mycket som Hubble. Och det här är några av de mest detaljerade bilderna av nebulosor som någonsin tagits, säger Göran Östlin, professor i astronomi vid Stockholms universitet.

Lagunnebulan ligger i stjärbilden Skytten och de starka färgerna som syns här består av joniserande gas. Foto: Nasa

Går in på djupet

Nasas rymdteleskop fotar både vanligt ljus – alltså ljus som vi människor kan se – och infrarött ljus. Infrarött ljus absorberas inte lika mycket av det stoff som ligger i vägen mellan Lagunnebulosans stjärnor och Hubbleteleskopet, vilket gör det möjligt att se igenom dimman.

Men eftersom det infraröda ljuset inte helt och hållet kan låta bli att absorberas av stoffet kan astronomerna också se var stjärnorna befinner sig i nebulosan. Allt beror på vilken färg stjärnor ser ut att ha.

De stjärnor som ser röda ut har mer stoff framför sig och ligger längre in nebulosan. De som ligger ytligare har mindre stoff framför sig och framstår därför som vita. Astronomerna använde den här data till att skapa en animation som visar en färgstark resa genom Lagunnebulosan.

Skingrar dimman

Göran Östlin har själv använt Hubbleteleskopet i sin forskning. Enligt honom är det svårt att veta exakt hur det ser ut inuti en nebulosa, trots att man använt sig av infrarött ljus.

– Det är en väldigt snygg och spännande animation de har gjort som för det mesta är baserad på verkliga bilder. Men man bör veta att det här ”3D-djupet” de har fått till är en tolkning av existerande vetenskaplig data, säger han.

Hubbleteleskopet har fotat de djupaste platser i rymden sedan 1995, men den här bilden är tagen av en av astronauterna med en vanlig kamera. Foto: Nasa

Lever vidare

Hubble sändes upp i rymden 1990 och fem år senare tog den sitt första foto och förvånade en hel forskarvärld. Sedan dess har teleskopet fortsatt att leverera. Bilden som kallas för Hubble Deep Field visade 3000 galaxer och för första gången fick astronomer se hur dessa stjärnsamlingar blev till i universums begynnelse.

Men den nu ikoniska bilden var inte den sista. Hubble har hjälpt astronomer att titta närmare på flera avlägsna delar av rymden, galaxer såväl som nebulosor. Att den klarat sig ensam i rymden i snart 30 år är tack vare kontinuerliga reparationer som utfördes fram till 2009.

– Man tror att Hubble med lite tur kan hålla fram till 2025, men något kan ju gå sönder av småskräp och skrot som flyger runt där ute. Rymden kan ju vara en ganska fientlig miljö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.