Politisk majoritet för ökat sillfiske i Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Trots forskarnas varningar vill EU öka fisket i delar av Östersjön. Nu står det klart att en majoritet av partierna i Sveriges riksdag stödjer förslaget.

– Läget är rejält illa. Torsken är nästan borta och sillbeståndet har minskat kraftigt, säger marinekologen Henrik Svedäng, som istället vill se en halvering av fisket.

Det kustnära fisket lider och fiskfabriker stänger. De fiskar som utgör grunden för Östersjöns ekosystem minskar snabbt. Trots att forskare varnat för det allvarliga läget föreslår EU ändå fortsatt fiske. I vissa delar av Östersjön vill EU till och med öka sill- och strömmingskvoten. I början av nästa vecka ska EU:s medlemsländer rösta om kvoter för fisket i Östersjön.

Riskfyllt förslag från EU

I Bottniska viken föreslår EU-kommissionen att fångstkvoten för sill blir drygt 80 000 ton, vilket är en minskning med 28 procent från idag.

I centrala Östersjön däremot vill EU öka kvoten med 14 procent till drygt 60 000 ton. I västra Östersjön ska sillkvoten enligt förslaget vara samma som idag. Forskarna vid Östersjöcentrum har ett annat förslag för att beståndet ska kunna återhämta sig.

– Vi tycker att utnyttjandegraden ska vara hälften så stor som den är idag, så att det blir 50 procent mindre fiske i hela Östersjön, säger Henrik Svedäng, forskare i marinekologi.

Så vill EU-kommissionen ändra kvoterna för sillfisket Foto: Kristofer Höglund

Sverige tvingar trålarna längre ut

En majoritet av riksdagspartierna har nu sagt ja till EU-kommissionens förslag, men de vill se mer försiktighet i framtiden. Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna däremot vill att fiskekvoterna ska bli mycket lägre.

En annan åtgärd som Sverige kan ta till för att skydda den kustnära fisken är att flytta ut gränsen för de stora industritrålarna. Riksdagen har beslutat att testa att flytta ut trålgränsen 12 nautiska mil, vilket motsvarar 22 kilometer, men det har inte genomförts än.

– Sverige kan flytta ut trålgränsen tillfälligt eller permanent men det behöver göras nu, säger Emma Nohrén (MP), ordförande i miljö- och jordbruksutskottet. Övriga partier vill att det sker på prov.

Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna vill att utflyttningen ska bli permanent, enligt SVT:s enkätundersökning. Övriga partier vill att det sker på prov.

Sillen är avgörande för Östersjöns ekosystem Foto: Unsplash

Osäkerhet i forskarnas beräkningar

För att bestämma fiskekvoterna tar EU bland annat hjälp av forskares uppskattningar. EU ber forskarna beräkna maxgränsen för hur mycket fiske Östersjön tål. Marinekologen Henrik Svedäng tycker EU behöver ta hänsyn till den stora osäkerheten i forskarnas beräkningar. År 2017 visade det sig att forskarna räknat fel och att det bara fanns hälften så mycket sill och strömming i Östersjön som de tidigare trodde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.