I ett lerbrott i skånska Billesholm har det pågått en febril aktivitet de senaste åren. Paleontologer har grävt och skrapat fram benbitar och fossiler från både djur och växter som av allt att döma är oväntat gamla.
Det handlar om föremål från en period under slutet av Trias, alltså för omkring 200 miljoner år sedan, och forskarna har grävt fram omkring 8 000 fynd från platsen. De mest spektakulära kommer från en hittills okänd dinosaurie.
Köttätande best
Att det fanns dinosaurier i Sverige under den här tiden är ingen nyhet, men att det fanns så stora köttätande bestar som den som paleontologerna nu skrapat fram, det är helt oväntat.
– Det här kommer få stor effekt på dinosaurernas tidiga utvecklingshistoria och hur de nådde den dominans som de sedan fick, säger Per Ahlberg, professor i paleontologi.
Forskarna har bland annat hittat en hel mängd fotspår från dinosaurierna. Vissa är omkring 70 centimeter breda. Själva dinosauriekroppen bör ha varit uppemot 10 meter lång, tror forskarna.
”Wow”
Ett av de mest uppseendeväckande fynden är en del av dinosauriens skalle, en underkäke
– Direkt när jag såg det kände jag WOW! Det är nåt stort som sticker ut här! Jag förstod att det var en bit av dinosauriens skalle, berättar paleontologen Grzegorz Niedźwiedzki som gjorde fyndet.
Bit för bit har forskarna grävt fram allt fler benbitar ur lerlagren i Billeholm och allteftersom pusslat ihop skelettdelarn. Slutsatserna de nu drar är att det handlar om en stor köttätande dinosaurie som hittills varit okänd.
Resultaten från utgrävningarna är fortfarande opublicerade.
Senare i vinter sänder Vetenskapens värld en dokumentär om utgrävningarna i Skåne.