Radioteleskopet Lofar består av flera anläggningar i nio europeiska länder. Ett finns på Onsala rymdobservatorium på Onsalahalvön i norra Halland. När det kopplas ihop med de andra anläggningarna bildas en slags virtuell antenn som med stor precision kan observera några av de mest energirika fenomen som finns i universum.
Zoomar in
– Med Lofar kan vi verkligen zooma in och se fina strukturer i väldigt avlägsna objekt, säger John Conway som är professor i radioastronomi på Chalmers tekniska högskola.
En av de strukturerna är Hercules A, en galax som ligger två miljarder ljusår bort. Med synligt ljus kan galaxen bara urskiljas som ett svagt lysande vitt moln. Men i de väldigt långa radiovågor som Lofar fångar upp framträder två enorma jetstrålar som utgår från galaxens mitt och fortsätter långt utanför galaxen.
– Vi kan se detaljer i de här jetstrålarna som vi ännu inte helt kan förklara, men det har att göra med den kaotiska situationen runt det svarta hålet som är i mitten av galaxen, säger John Conway.
Hungriga svarta hål
Nästan alla galaxer har ett supermassivt svart hål i mitten, och när de är väldigt stora och hungriga skapas en snurrande skiva av infallande materia runt det svarta hålet. Medan det svarta hålet matas händer samtidigt något annat. Jetstrålar skjuts ut åt två motsatta håll i rymden.
– Några av de här jetsstrålarna är de största objekt vi kan se i universum, säger John Conway.
Lofar har också observerat galaxen Arp 299 som består av två galaxer som har krockat. Och det kan stöka till det rejält.
Tänder till när de krockar
– När de två galaxerna närmade sig varandra så trycktes gas ihop i de bägge galaxerna och det satte igång en intensiv stjärnbildning, säger John Conway.
Och det är spåren av de stjärnfabrikerna som också lyser upp starkt i radiostrålning som Lofar fångar upp.
Resultaten från Lofar publiceras i flera artiklar i veckans Astronomy and astrophysics. Spela videon för att se vad som händer i jetstrålarna och stjärnfabrikerna.