Fiskar blir mer riskbenägna när havet försuras. Foto: Craig Humphries

Surare hav gör fiskar riskbenägna

Uppdaterad
Publicerad

Fiskar i försurade korallrev tappar sina överlevnadsinstinkter, visar en ny studie. Haven försuras snabbt vilket kan vara livsfarligt för många fiskar.

Forskare i Australien och USA har sett oroväckande resultat när fiskar utsätts för försurning. Fiskar har bland annat förlorat sin förmåga att orientera sig och att upptäcka faror.

Den nya studien som publiceras i tidskriften Nature Climate Change i veckan, visar att hjärnans förmåga att uppleva rädsla slås ut i flera fiskarter när vattnets surhetsgrad ökar. Och det kan få förödande konsekvenser för fiskarna. Arter som i normala fall gömmer sig bland koraller när faror dyker upp, gör inte det om de lever i den surare miljön.

– Vad vi ser är verkligen dramatiskt, det är en förändring i deras beteende. Hur de reagerar på kemiska signaler i vattnet ändras, deras preferens för att svänga till vänster eller höger ändras och deras reaktion på ljud ändras, säger den australiske fiskforskaren Philip Munday.

Unikt korallrev

På ett korallrev utanför Papua Nya Guinea gör vulkanisk aktivitet i jordskorpan att det bubblar upp koldioxid upp från havsbotten som försurar vattnet. Vetenskapens Värld visade en film om detta korallrev i höstas.

Forskarna tror att de surare förhållandena kring revet liknar dem som kommer att bli verklighet i stora delar av världshaven om ungefär 60 till 80 år.

– Det som gör den här platsen väldigt, väldigt intressant är att fiskarna har levt i den här koldioxidsituationen under mycket lång tid, säger den amerikanska forskaren Danielle Dixon.

I studien bekräftas det beteende som tidigare setts hos fiskar från de koldioxidberikade korallreven, med fiskar som utsatts för höjd nivå koldioxid i labbmiljö.

Kan känna doften av rovfiskar

När fiskarna i labbet fick välja mellan att simma åt ett håll där rovfiskdoft sipprade ut i vattnet, eller åt vatten utan rovfiskdoft, valde fiskarna att simma mot faran istället för bort från den. Fiskar som inte utsatts för förhöjd koldioxidnivå simmade istället bort från faran.

Koldioxid gjorde också fiskarna till våghalsar. Normalt beteende för fiskarna i korallreven är att gömma sig för en potentiell fara, och sen vara på sin vakt. fiskarna som utsatts för förhöjd koldioxidhalt vågade simma ut från sitt gömställe sex gånger snabbare än de normala fiskarna.

Havets förmåga att ta upp koldioxid har den positiva effekten att det begränsar växthuseffekten. Men samtidigt ökar havsvattnets surhetsgrad vilket påverkar både växter och djur.

Senare tids forskning har visat att det finns både vinnare och förlorare när haven försuras. Men kunskaperna om hur framtidens hav kommer att se ut är fortfarande mycket bristfällig, menar flera forskare på området.

Den 14 juli klockan 20.00 sänds filmen ”Acid Ocean” i Vetenskapens Värld i SVT2.

Så försuras haven

Havsvattnet blir surare som ett resultat av människans ökade utsläpp av koldioxid. Haven tar upp koldioxid från luften. När koldioxiden reagerar med vattnet bildas kolsyra.

De senaste 150 åren har människan ökat koldioxidutsläppen kraftigt vilket också gör att haven har tagit upp mycket mer gas än tidigare. Därför har det även bildats mer kolsyra. Det är kolsyran som sänker havets pH-värde och gör att vattnet blir surare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.